Kuopiossa etsitään jälleen uusia keksintöjä – keksintökilpailuun voi osallistua 24. elokuuta saakka

Rauhalahden teatteriareenan edustalla on Speden tuotantoa ja keksintöjä esitteleva näyttely. Kuvassa oleva vene on niinikään Speden keksintöjä. Kuvassa Ensio Remes ja Rainer Hakaoja Savon Keksijöistä.

Kaikille avoin Spede-keksintökilpailu järjestetään jälleen tauon jälkeen.

Savon Keksijät ry järjestää jälleen kolmen vuoden tauon jälkeen Pertti ”Spede” Pasasen keksintökilpailun. Kilpailussa haetaan uusia ja käytäntöön sovellettavissa olevia keksintöjä ja tuotteita.
Puheenjohtaja Rainer Hakaoja kertoo, että kilpailu oli välillä tauolla, koska kaupunki ei enää myöntänyt kisalle palkintorahaa. Tänä vuonna kisan mahdollisti Ismo Apellin Tuotantoyhtiö Turpatalli Oy, joka on varannut palkintoihin vähintään 2500 euroa.
– Otin Apelliin yhteyttä, kun kuulin, että hän on ohjaamassa Rauhalahteen Speden elämästä kertovaa Pertti-näytelmää. Spedehän oli itse keksijä, jolla oli lukuisia patentteja. Apell lupasi lahjoittaa hyväntekeväisyysnäytöksestä palkintorahat kisallemme. Ja sen tiimoilta saimme avustusta jälleen myös kaupungilta, Hakaoja sanoo.

KEKSINTÖKILPAILU on valtakunnallinen ja siihen voi osallistua keksinnöllään kuka tahansa. Kisan tavoitteena on saada keksinnöt pois ihmisten pöytälaatikoista ja että hyvät ideat konkretisoituisivat uusiksi innovaatioiksi.
– Matalan kynnyksen kilpailu on hyvä varsinkin heille, jotka ovat hieman epävarmoja siitä, onko oma keksintö riittävän hyvä patentin hakemiseen. Patentin hakeminenhan on aika kallista puuhaa. Kisan raati osaa arvioida, kannattaako keksintö viedä eteenpäin patenttitoimistoon.

KISAN palkintosumma jaetaan kolmen parhaan kesken. Hakaoja sanoo, että aiempina vuosina kisaan on osallistunut kolmisenkymmentä keksintöä. Kisasta on noussut myös valtakunnallisesti menestyneitä keksintöjä.
– Esimerkiksi takavuosina kisassa menestynyt Pauli Ahon keksintö moottorilämmittimestä oli kysytty tuote. Autoliikkeet ostivat niitä ympäri Suomea ja niitä myytiin Norjaankin.

HAKAOJA huomauttaa, että keksinnöillä on tärkeä rooli koko kansantaloudelle.
– Keksinnöt ovat yhteiskunnan ja työelämän moottoreita. Yritykset elävät keksinnöistä ja sitä kautta syntyy työpaikkoja.
Hän sanoo, että usein keksinnöt syntyvät siitä, että ihminen haluaa helpottaa omaa työtään.
– Keksijät ovat Speden tavoin luovia ihmisiä, joiden aivot raksuttaa koko ajan. Usein keksintö syntyy siitä, että ihminen miettii, voisiko jonkun asian tehdä vähän helpommalla tavalla.
Spede-keksintökilpailuun voi osallistua 24. elokuuta asti.
Lisätietoja kisaan osallistumisesta löytyy osoitteesta savonkeksijat.fi