Kuopiossa liikenteessä vääriä 50 euron seteleitä

Kaikista poliisin haltuun tulleista seteleistä löytyy teksti "INVALID", joka osoittaa setelin olevat pätemätön.

Kuopiossa on viime perjantain jälkeen tullut poliisin tietoon puolenkymmentä tapausta, joissa asiakas on maksanut muun muassa ravintolaostoksia väärällä 50 euron setelillä.
Poliisi on ottanut tapauksen tutkintaan liittyen kiinni yhteensä kolme henkilöä ja kiinniottojen yhteydessä henkilöiden hallusta on löydetty lisää vääriä 50 euron seteleitä. Kiinniotetut henkilöt ovat kaikki kuopiolaisia miehiä, iältään 18-24 -vuotiaita. Kaksi miehistä on edelleen pidätettynä.
Teoilla aiheutetut vahingot ovat jääneet vähäisiksi.
Väärät setelit ovat nopeasti katsottuna aidon näköisiä ja paperin laatu myös aidon oloinen, ellei saatavilla ole aitoa seteliä verrattavaksi. Seteleistä puuttuu kaikki turvatekijät ja siinä lukee teksti ”invalid”.
Aiemmin alkukesästä samanlaisia seteleitä käytettiin maksuvälineinä ainakin Iisalmessa, Kiuruvedellä ja Nurmeksessa. On mahdollista, että näitä vääriä 50 euron seteleitä on edelleen liikenteessä ja niitä saatetaan käyttää maksuvälineenä.
Rahat ovat peräisin ulkomailta, joista ne on tilattu Internetin kautta Suomeen. Rahat ovat ns. näyterahoja, jonka vuoksi niistä löytyy pätemättömyys -merkintä lähtömaan omalla kielellä sekä englanniksi.
Lisäksi Itä-Suomen poliisi tutkii edelleen aiemmin Kuopion seudulla havaittua väärien 20 euron setelien levitystä.