Kuopiossa poikkeuksellisen paljon seinien töhrintää

Muun muassa tätä kirjainyhdistelmää on viime aikoina töhritty useisiin julkisiin ja yksityisiin rakennuksiin Kuopiossa. Kuva: Inka Matilainen

Poliisin esitutkinnassa on muutaman viime kuukauden aikana ollut enemmän töhrimistapauksia, kuin koko edellisvuonna. Poliisi kaipaa vihjeitä tekijöistä.

Kuopiossa poliisin tietoon on tullut tänä keväänä jopa yli 50 tapausta, joissa kiinteistöjen seiniä, ovia tai ikkunoita on töhritty erilaisilla tägeillä ja graffiteilla. Ylikonstaapeli Arto Tynkkysen mukaan määrä on viime vuosiin verrattuna poikkeuksellinen.
– Näyttää siltä, että töhrijät ovat niin sanotusti villiintyneet. Kirjattuja tapauksia oli koko viime vuoden aikana vain 38 kappaletta ja sitä edeltävänä vuonna 37. Ja nyt ollaan kuitenkin vasta keväässä.

Näkyy yritysten työmäärässä

Harvinaisen suuri töhrimisten määrä näkyy tänä keväänä myös graffiteja poistavien yritysten työmäärissä. Kuopiossa graffitien poistoa harjoittavan Kuopion Huoltotrion toimitusjohtaja Esko Kröger kertoo, että keväät ovat tosin yleensäkin sitä aikaa, kun töhryjä poistetaan paljon.
– Graffitien poisto on usein kausittaista ja keväisin niitä poistetaan paljon talven jäljiltä. Mutta kyllä nyt viime aikoina on ollut erityisen paljon poistohommia.

Ilmoitus nopeasti, vihjeitä kaivataan

Rikoskomisario Pekka Jäntti toivoo, että taloyhtiöt ilmoittaisivat töhryjen ilmestymisestä mahdollisimman nopeasti, jotta tekijät saataisiin varmimmin kiinni. Jos töhrijän näkee itse teossa, pitäisi siitä soittaa heti hätäkeskukseen. Silminnäkijävihjeitä tulee kuitenkin melko vähän.
– Kaiken A ja O on, että tapauksista ilmoitetaan poliisille, ja kyllä sitten yleensä tekijätkin saadaan lopulta kiinni. Usein sama tekijä on vastuussa useista töhrimistapauksista, ja myös siksi kaikki töhryt olisi hyvä saattaa poliisin tietoon.
Jäntin mukaan töhrimistapauksissa rikosnimikkeenä on yleensä vahingonteko, joskus jopa törkeä vahingonteko, jos sotketun omaisuuden arvo on suuri. Kiinni jäämisestä seuraa yleensä sakko ja vahingonkorvausvelvoitteet.

Poistaminen tulee kalliiksi

Jäntin mukaan töhriminen tulee tekijälle helposti todella kalliiksi.
– Jos kyseessä on nuori tekijä, he eivät aina tajua, että vaikka he eivät ikänsä puolesta olisi vielä rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan, joutuvat he silti maksamaan vahingonkorvauksen. Se voi olla isokin summa rahaa.
Huoltotrion toimitusjohtaja Esko Kröger vahvistaa Jäntin kertoman: hänen mukaansa pienehkönkin töhryn poistaminen maksaa keskimäärin noin 500 euroa.
– Siihen tarvitaan erikoisvälineitä, ja hinta riippuu myös pinnasta. Suurten graffitien tapauksessa saatetaan liikkua jopa tuhansissa euroissa.

Pimeys on töhrijän apulainen

Kiinteistöjen töhrimistä harmitellaan myös Pohjois-Savon Kiinteistöyhdistyksessä, vaikka toiminnanjohtaja Mirjami Kauppisen mukaan heihin ollaan asiasta melko harvoin yhteydessä.
– Neuvoisin taloyhtiöitä poistattamaan töhryt mahdollisimman nopeasti, vaikka se kalliiksi tuleekin. Muuten ne alkavat entisestään lisääntyä. Myös valaistusta kannattaa miettiä, sillä pimeys on töhrijän paras apulainen.
Kauppisen kokemuksen mukaan töhryjä ilmestyy yhtä lailla vanhoille ja uusille asuinalueille ja kaikkiin talotyyppeihin.