Kuopiosta halutaan kansainvälinen muotoilukaupunki

Design Weekin päätahatuma Design Triennale on suuri yhteistyöponnistus. Mukana toteutuksessa ovat olleet Eija Tanninen-Komulainen (Rouvasväenyhdistys), Terhi Mönkkönen (Savonia), Sonja Lehtomäki (IMU), Anna Räisänen (Muotoiluakatemia), Marke Iivarinen (Savonia) sekä oikealla istumassa opiskelijat Veera Hiltunen, Laura Hartikainen ja Susanna Paappanen. Kuva: Laura Ruuskanen

Design Week huipentuu tänä vuonna uuteen kansainväliseen ilmaistapahtumaan.

Järjestyksessään neljäs muotoilutapahtuma Design Week Kuopio järjestetään tänä vuonna 23.–28.4. teemalla yhteistyö. Tänä vuonna viikon päätapahtumana lanseerataan uusi Design Triennale Kuopio -tapahtuma, jota on tarkoitus alkaa järjestää kolmen vuoden välein. Suuri ja kansainvälinen päätapahtuma onkin viikon teeman mukaisesti hyvä osoitus yhteistyöstä. Päätahoina Design Triennalen järjestämisessä ovat Itä-Suomen Muoto ry, Kuopion Rouvasväenyhdistys ja Muotoiluakatemia, sekä Savonia-ammattikorkeakoulu muotoilu.
– Tavoitteenamme on tehdä Kuopiosta kansainvälinen muotoilukaupunki, kuten esimerkiksi Tanssii ja Soi on tehnyt Kuopiosta kansainvälisen tanssikaupungin. Triennale tullaan järjestämään joka kolmas vuosi Design Weekin yhteydessä. Alusta saakka haluamme pitää tapahtuman pääkielenä englannin, jotta tavoitamme myös kansainvälisen yleisön, muotoilun lehtori Marke Iivarinen Savonia muotoilusta kertoo.

Kaksipäiväinen Design Triennale järjestetään 26.–27. huhtikuuta. Ensimmäinen Triennale-tapahtuma juhlistaa myös kuopiolaisen muotoilukoulutuksen 135-vuotisjuhlavuotta. Itseoikeutetusti lauantain juhlallisuuksien pitopaikkana onkin Piispankatu 8, Muotoiluakatemian tilat.
– Täältä muotoilukoulutus silloin 135 vuotta sitten alkoi. Tosin silloin se oli hyvin erilaista kuin nyt. Rouvasväenyhdistys perusti käsityökoulun, jossa alkoi varattomien naisten käsityöopetus, ja samalla opetettiin tuotteiden myyntiä. Se oli radikaalia siihen aikaan, koska silloin naiset eivät vielä tavallisesti olleet omia toimijoitaan, Eija Tanninen-Komulainen Rouvasväenyhdistykseltä kertoo.

Tapahtuma aloitetaan kuitenkin perjantaina muotoilun juhlaseminaarilla, joka pidetään isommassa tilassa Musiikkikeskuksella. Musiikkikeskuksen kamarimusiikkisaliin luentoja mahtuu kuuntelemaan parisataa henkeä. Juhlaseminaari on maksuton ja kaikille avoin tapahtuma. Luennoimaan saapuu kansainvälisiä vieraita, kuten saksalainen Constanze Unger, joka puhuu sekä muotoilukoulutuksesta että Bauhausin 100-vuotisesta historiasta.
– Olemme ihan innoissamme näistä maailmankuuluista luennoitsijoista, joita olemme saaneet! Iivarinen iloitsee.
Seminaarin luentoja kuullaan perjantaina kello 9.30–16.

Lauantaipäivänä Muotoiluakatemian tiloissa järjestetään Design Triennale Market kello 10–15, jossa muotoilun opiskelijat ja ammattilaiset pääsevät esittelemään ja myymään omia tuotteitaan ja palveluitaan. Marketille on vapaa pääsy. Lauantaina paikalla voi myös osallistua Kiertoon-hankkeen kaikille avoimeen työpajaan. Tärkeänä osana Design Triennalea on muotoilukilpailu, joka tänä vuonna on suunnattu kutsukilpailuna lapsille ja nuorille.
– Aiheena on ”Tulevaisuuden kantoväline”. Kilpailuun osallistui 74 oppilasta, ja raati valitsi jokaisesta koulusta kaksi ehdotusta jatkokäsittelyyn. Näistä ideoista on toteutettu mallikappaleet, jotka ovat nähtävissä lauantaina marketilla, Iivarinen kertoo.
Kävijöillä on mahdollisuus äänestää mieluisinta tulevaisuuden kantovälinettä. Illalla Muotoiluakatemialla järjestetään vielä kutsuvieraille suunnattu iltajuhla, jossa jaetaan muotoilukilpailujen tunnustuksia.

  • Design Triennale -tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Perjantain juhlaseminaariin ilmoittautuminen tapahtuman nettisivujen kautta.