Kuplat sokeuttavat

Meillä ihmisillä on taipumus lukea omia asenteita tukevia kirjoituksia ja hakeutua piireihin, joissa ajatellaan samalla tavalla kuin itse. Sosiaalinen media vahvistaa ilmiötä entisestään. Somessa on helppo elää omissa kapeakatseisissa kuplissa ja rakentaa tunnemaailma yhden näkökulman varaan.
Facebookissa aktivoituneella Pro Kallavesi – Kallaveden puolesta ja Finnpulpia vastaan -nimisellä sivustolla käydään nyt aktiivista keskustelua Finnpulpista. Foorumin perusta on hyvä; ihmiset saavat purkaa huoliaan ja vaihtaa tietoa. Parhaimmillaan someryhmän joukkoäly saa yhdessä tuotettua uusia näkökulmia päättäjien tietoon.
Tässäkin someryhmässä on riskinä tunnepitoinen kapeakatseisuus. Ryhmään jaetaan yksinomaan tehdashanketta vastustavaa informaatiota ja annetaan ymmärtää, että hankkeeseen liittyy salailua.
Jos näkemykset Finnpulpista perustaa vain ryhmässä jaettuihin tietoihin, voi saada kuvan, että kaikki tavalliset kuopiolaiset ovat tehdashanketta vastaan. ”Näyttää siltä, että Finnpulpia kannattavat vain kaupungin päättäjät, kauppakamari ja ELY-keskus”, ryhmässä todettiin perjantaina. Näin ei varmasti ole. Hankkeiden vastustajat vain tuppaavat pitämään eniten ääntä.
Julkista vallanpitoa on syytä vahtia ja kyseenalaistaa ja se on myös median tehtävä, mutta syytä on joskus kyseenalaistaa myös oma näkemys. Toimittajan työssä huomaa usein, että totuus on suhteellinen ja tiukka mielipide on vain yksi näkökulma.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.