KuPS on kansainvälisessä näyteikkunassa

KuPSin puheenjohtaja Antti Haapakorva seurasi tiistaina hyökkääjä Ilmari Niskasen valmistautumista europeliin.

”Torstain KuPSin europeli FC Kööpenhaminaa vastaan on erityinen tapahtuma pelaajille ja katsojille.”

Kun Ari Lahdesta tuli Palloliiton puheenjohtaja, hänen täytyi jättää KuPSin puheenjohtajan tehtävät. Seuran uudeksi puheenjohtajaksi nousi Talentreen toimitusjohtaja Antti Haapakorva.

HAAPAKORVA muistaa vielä hyvin, kun KuPS vuonna 2011 voitti euroliigassa kotonaan romanialaisen Meteen Mediaksen 1–0, mutta hävisi vieraissa 2–0. Vuonna 2012 KuPS eteni jopa kolmannelle kierrokselle ja voitti Keskuskentällä muun muassa turkkilaisen huippuseuran Bursasporin. Haapakorva odottaa innolla puheenjohtajakautensa huippuhetkeä KuPSin kohdatessa torstain kotiottelussa suurseura FC Kööpenhaminan.

 

JO edellisissä europeleissä KuPS esitteli häpeillen vierailleen kotistadioniaan, jossa katsomo on vain toisella puolella kenttää. Katsomo-olosuhteet ovat edelleen yhtä nolot. Kuopio on jäänyt jälkeen stadionolosuhteissa myös suomalaisille kilpailijoilleen.

– Peli Kööpenhaminaa vastaan on pelaajille erityinen näyteikkuna ja katsojille ainutlaatuinen tapahtuma. Meillä voi olla Kööpenhaminaa vastaan sauma edetä seuraavalle kierrokselle, jos onnistumme voittamaan kotiottelumme, uskoo Haapakorva.

 

LIPUN hinnoittelua puheenjohtaja nimittää kertolaskuharjoitukseksi. KuPS on tehnyt vuodesta toiseen isoja tappiota. Seuran tavoite on vahvistaa taloutta ja pienentää tappioita. Europelit lisäävät tuloja. Puheenjohtajan mukaan seuran riippuvuutta pääomistaja Ari Lahden rahoituksesta pitää vähentää.

– Jos meillä olisi kunnon stadion, voisimme hinnoitella joustavammin arvopeleissä lippujen hinnat. Teemme nyt vuonna 1923 perustetun seuran KuPS100-strategiaa. Olosuhteet Suomen muiden huippuseurojen tasolle on yksi strateginen tavoitteemme ja ehto jalkapallon kansainvälisille tapahtumille Kuopiossa.

 

HAAPAKORVAN puheenjohtajuus tuo muutoksia KuPSin johtamistapaan. Kuopiolaisella puheenjohtajalla on enemmän aikaa seurata ja tukea toimistoväen operatiivista toimintaa kuin Lahdella.

– Juniori-KuPS ja liiga-KuPS on sidottava paremmin yhteen. Ison juniorimassan sidosryhmineen pitää näkyä myös katsojamäärissä. Päätöksenteon on oltava nopeaa, koska pelaajaratkaisut tulevat äkkiä eteen. Ripeästä päätöksenteosta on hyvä esimerkki egyptiläistähti El Saidin hankkiminen Kuopioon.

 

KuPSin hallitus koostuu Haapakorvan lisäksi Teemu Kontkasesta, Mikko Jalkasesta ja Karolina Huuhtasesta. KuPS yrittää lisätä perhekatsojien määrää ja tuoda seuraan naisnäkökulmaa. Onhan seura kosiskellut naisjoukkue Pallokissoja KuPSin organisaatioon.

– Jalkasella on juristina lakiosaamista ja Kontkasella markkinointitaitoja, jota tarvitaan sidosryhmätyön kehittämisessä. Huuhtanen tuo seuraan naisnäkökulmaa sekä tapahtumamarkkinoinnin rautaista osaamista.

 

SIVIILISSÄ Haapakorvan työ Talenree Oy:n toimitusjohtajana sopii hyvin myös seurakehittäjän taustaksi. Talentree on yritys, joka auttaa toisia yrityksiä kasvuun ja kehitykseen.  Haapakorva suhtautuu suopeasti yhteistyöhön muiden palloiluseurojen kanssa ja esimerkiksi KalPaan hänellä on luontevat yhteydet.

– Mika Sutinen on sekä KalPan että Talenreen hallituksen puheenjohtaja. Järjestämme lounastapaamisia myös KalPan toimitusjohtaja Toni Saksmanin kanssa.KalPa on meille aktiivinen kirittäjä ja ehkäpä myös toisinpäin.

 

Kommentti: Faneja ei kannata suututtaa

Osa KuPSin kannattajista kokee europelin pääkatsomon 45 euron lipun hinnan rahastuksena. HJK pyytää europelistään pääkatsomosta 28 euroa  euroa. Ilveksen europelissä pääkatsomon kallein lippu on 23,50 ja FC Lahdella 25 euroa. HJK pelaa färsaarelaista, Ilves bulgarialaista ja Lahti islantilaista joukkuetta vastaan. KuPS selittää hintapolitiikkaansa Tanskan ykkösseuran FC Kööpenhaminan vetovoimalla. Suurseurojen hintahaitari vaihtelee pelistä toiseen. Lontoon paikallispelistä Arsenal-Chelsea pulitin piippuhyllypaikasta 400 euroa, AS Roman ja Lazion paikallispelistä tänä keväänä 90 euroa. FC Barcelonan peleihin pääsee edullisesti, koska Camp Noulle mahtuu 100 000 katsojaa. KuPS luottaa siihen, että stadionin kuppi-istuimille mahtuvat 3200 katsojaa ovat valmiit ostamaan kalliin lipun. Vertailun vuoksi mainittakoon, että FC Kööpenhaminan katsomoon mahtuu 42 000 ihmistä. KuPSin hinnoittelu on onnistunut, jos stadion myydään täyteen. Jos ei, lipun hinta on arvioitu väärin.  Uskollinen kannattajajoukko on tärkeämpi seuralle kuin ne, jotka käyvät näyttäytymässä kerran kesässä arvopeleissä. Faneja ei kannata suututtaa.

Ismo Vornanen