KuPS pelaa torstaina europelin kotikentällä – ”Surkeat olosuhteet nolottavat”

Eija Vähälä pelkää, että torstain pelissä TV-kameroissa näkyy tämä vastakatsomoksi kutsuttu tyhjä rötiskö.

KuPSin valkovenäläiset vieraat pääsevät hämmästelemään, millaisissa olosuhteissa pelataan suomalaista  huippujalkapalloa.

 

Torstaina KuPS pelaa Kuopiossa toisena vuotena peräkkäin euroliigan ottelun. Vastaan asettuu valkovenäläinen FC Vitebsk. Jälleen kuopiolaiset saavat hävetä, kun ulkomaalainen vierasjoukkue kannattajineen näkee koomisen vanhanaikaisen Keskuskentän. Vastustaja tulee Valko-Venäjän köyhästä Vitsebskin kaupungista. Silti Tampereen kokoisessa, lähellä Venäjän rajaa olevassa syrjäisessä kaupungissa on 8 000 kuppi-istuimen kotistadion.

 

Eija Vähälä on toiminut delegaattina 97 Euroopan jalkapalloliiton ottelussa. Hän jos kuka tietää, että europelit tarjoavat Kuopiolle näkyvyyttä niin hyvässä kuin pahassakin. Vähälä toivoo, ettei pelin TV-lähetyksissä näkyisi kovin selvästi vastakatsomoksi kutsuttu rötiskö, jonne europeleissä ei saa laskea katsojia lainkaan. Häpeällinen tilanne on jatkunut jo vuosikymmeniä.

– Saimme hävetä viime kesänäkin, kun FC Kööpenhamina vieraili Kuopiossa. Kööpenhaminalaiset kävivät surkeiden olosuhteiden vuoksi suihkussakin pelin jälkeen hotellissa. Jos KuPS pääsisi Eurooppa-liigan 3. kierrokselle, pelit olisi pakko pelata Helsingissä. Turkkilaiset tv-raportin tekijät kuvasivat ihastuksissaan kuvaa kauniista Kuopion kaupungista vuonna 2012. Oli siinä kuvausryhmällä ihmettelemistä, kun itse stadion oli kuin jonkun kyläpahasen pelipaikka, tuumii Vähälä.

 

Huomisessa europelissä Vähälä toimii asiantuntijapäällikkönä ja vastaa muun muassa siitä, että kansainvälisen pelin turvallisuusjärjestelyt toimivat moitteettomasti.

– Poliiseja näkyy Keskuskentällä runsaasti. Ambulanssien on oltava paikalla puoltatoista tuntia ennen ottelua ja tunti ottelun jälkeen. Valkovenäjän fanit pitäisi ohjata omasta portista eristettyyn katsomon osaan. Keskuskentällä ei ole lainkaan turvaportteja. Aikaisemmissa Kuopion europeleissä ulkomaalaisten tarkkailijoiden katsomopaikkoja piti vaihdella, koska niin monessa paikassa katsomon pylväät estivät näkyvyyden.

 

Euroopan jalkapalloliitto on kysellyt muun muassa, näytetäänkö maalit uusintoina stadionin tulostaulusta. Noloissaan järjestäjät joutuvat toteamaan, että kaupungin hankkima tulostaulu on niin pieni, että sen tiedot hädin tuskin näkyvät katsomoon asti.

– Onnettomista olosuhteista huolimatta järjestäjät tarjoavat vieraille kattavan esittelypaketin Kuopion kaupungin nähtävyyksistä ja vahvuuksista. Tärkeintä on kuitenkin itse peli ja KuPSin eteneminen seuraavalle kierrokselle, Vähälä sanoo.

 

KuPS–FC Vitebsk euroliigan peli Savon Sanomat -areenalla to 11.7. klo 19.