”KuPS pelasi Kööpenhaminassa kuin Belgia”

KuPSin fanit iskevät käsiä rytmikkäästi yhteen, kun joukkueet marssivat stadionille.

Viikkosavo Kööpenhaminassa: Telia Parkenilla raikui laulu ennen europeliä: ”KuPS on kaikkein kaunein.”

REPORTAASI

Viime torstaina KuPSin fanit valloittivat FC Kööpenhaminan kotipuiston. Navigaattoria ei kaivattu, kun viiletimme kuopiolaisen jalkapallofanin, Jorma Laakson kanssa vuokrapyörällä kohti FC Kööpenhaminan jalkapallopyhäkköä, Telia Parkenia.

Mitä lähemmäksi stadionia kurvasimme pyörillämme, sitä tiuhemmin pubien terasseilla ja nurmikoiden faniringeissä hulmusivat keltamustat värit.

Ohrajuoma nosti tunnelmaa nousujohtoisesti. Nautiskelu oli iloista ja sivistynyttä tanskalaismeinikiä.

NURMIKKOKERHOT ryhmittyivät kilpaa laulavaksi kuorosodaksi: ”KuPS on kaikkein kaunein. Banzai, Banzai hei, hei!”

Jan Blomberg kiteytti parinsadan fanin puolesta, että KuPS on iso osa porukan elämää.

– Lajirakkaus yhdistää, ei ikä, sukupuoli tai sosiaalinen asema. Peleissä tavataan ihmisiä, joita ei tavata välttämättä muussa elämässä, määrittelee Blomberg.

Kuopiolaisfanit lauloivat Kööpenhaminassa kannatusveisuja tunteja ennen peliä ja useissa eri ryhmissä.

KUOPIOLAISILLE oli oma suljettu katsomo ja ravintola. Monet ihmettelivät ripsakkaa tanskalaistarjoilua. Miksi Keskuskentällä seisotaan makkara- ja juomajonoissa?  Organisointikysymys! Parkenin juottopisteissä pakattiin litra olutta take away -tuoppiin ja jos huikoi, tarjoilijat pistivät kyytipojaksi nakkipaketin kainaloon.

Järjestysmiehet eivät tärkeilleet ja iskivät silmää villisti kannustaville kuopiolaisille. Kapellimestarit virittivät keltamustan faniorkesterin kansainväliselle tasolle ja samoin teki KuPSin kentällä.

KuPSin ystäviä putkahteli läheltä ja kaukaa. Saksan Düsseldorfissa asuva Martin Vieth oli tullut varta vasten Kööpenhaminaan katsomaan KuPSin peliä. Martin soluttautui puhelahjojensa ansiosta KuPSin katsomoon.

– Isäni on saksalainen mutta äitini savolainen. Futiskärpänen puraisi minua lapsena Kuopiossa, kun  vaarini vei minut KuPSin peliin. Järjestelin nyt lomamatkani siten, että pystyin katsomaan KuPSin europelin Kööpenhaminassa. Onnistuin puhumaan itseni tanskalaisten joukosta KuPSin katsomoon.

Teemu Räsänen, Kaisa Varis, Jani Blomberg ja Samsa Laakso Rovaniemeltä tenttaavat KuPSin puheenjohtaja Antti Haapakorvaa (toinen oikealta) europelin alla.

MARTIN lohdutti KuPSin faneja tasapelin jälkeen. KuPS ei ole hävinnyt koskaan Kööpenhaminassa.

– KuPS pudotti aikoinaan FC Kööpenhaminan edeltäjän B1903 UEFA-cupissa ja peli päättyi silloin 4-4. Tämänkertainen tasapeli on hieno saavutus 12-kertaista Tanskan mestaria vastaan.

Jorma Laakso katsoi vanhana pelimiehenä ihastellen KuPSin puolustuspeliä. Jyrkästä katsomosta näki koko joukkueen liikkeet.

– KuPS puolusti kurinalaisesti, prässäsi hyvin ylhäällä ja iski napakasti vastahyökkäyksissä. En ole ikinä nähnyt noin systemaattista KuPSin peliä. Muistuttaa Belgian maajoukkueen organisoitua pelitapaa, ihastelee Laakso.

PAIKALLA ollut kuopiolaisvaltuutettu Pekka Kantanen sai pohdittavaa Kuopion tapahtuma-areenan rakentamiseen. Parken-stadionin katto suljetaan kylmillä ilmoilla edullisen oloisella haitariverholla, joten areenalla valitsee ikuinen kesä.

Noin 8000 ihmisen tanskalaisyleisö mykistyi, kun Ilmari Niskanen käänsi takaviistoon Rasmus Karjalaiselle. Maalintekijä siirsi matalan kudin alakulmaan. Pohjolan suurin seura oli köysissä.

Tanskalaislehdistö kirjoitti, että gigantti katastrofi oli lähellä. Kotijoukkue pelastui kyseenalaisella tuomarin rankkiratkaisulla.

Olisi helppo uskoa, että tämä opetusmatka vie KuPSin Veikkausliigassa mitaleille ja tarjoaa euroherkkua lisää ensi vuonna. Veikkausliigassa on tarjottimella vielä 39 pistettä ja 13 ottelua.

 

KuPSin europeli Kööpenhaminaa vastaan päättyi lukuihin 1-1.