KuPSille onnittelut, KalPalle itseluottamusta

Kärpänen päätti hiljaiselon jälkeen palata palstoille ruotimaan Savon urheilun nykytilaa. Aloitetaan menneestä kesästä ja jalkapallomme lippulaivasta KuPSista. Joukkue ansaitsee vilpittömät kiitokset mitaleistaan ja pääsystä eurokentille. Jotain on tehty oikein niin valmennuksessa kuin omistajankin taholta. Kärpänen kuitenkin epäilee joskus toimistoväen touhuja. KuPSista sitten päästäänkin pelillisten olosuhteiden luomiseen. Liikuntapaikkojen vastaavat tekivät todellisen mokan, unohtaessaan ajoissa tilata Kuopio-halliin uuden jalkapallolle sopivamman päällysteen. KuPS joutunee joissain tapauksissa talven cup-ottelut siirtämään muualle, koska Kuopio-hallin käyttö on liian suuri riski loukkaantumisen pelossa. Aiemmilta kausilta on jo esimerkkejä siitä, että talven loukkaantumiset ovat lopettaneet useammankin miehen kauden jo ennen alkamistaan.

Toinen kysymys on sitten Keskuskentän tulevat suunnitelmat. Nyt käydään kissanhännänvetoa siitä, tuleeko katsomoon 6000 vai 8000 paikkaa. Pienempään ei ilmeisesti olla saamassa täysiä ulkopuolisia tukia, eikä hintaero sitten lopullisissa kustannuksissa nouse kovinkaan suureksi. Yleisönosastot täyttyvät hanketta vastaan suunnatuista kirjoituksista. Tottakai rahanreikiä löytyisi ter-veydenhoidon ja opintojen puolelta vaikka kuinka, mutta tulisi muistaa, että kaupungin budjetissa varat tulevat aivan eri momenteilta, joita ei voi siirtää toisille.

Parran pärinää riittää aina ja populistiset mielipiteet kiihdyttävät erityisesti niitä, jotka eivät ole tietoisia asioiden taustoista. Kun Kuopiossa puhutaan urheilupuolueista, Kärpänen uskoo, että vielä suurempi äänimäärä on urheilua vihaavien puolueella. Kuopion imagon peruspilareita ovat kuitenkin KuPS ja KalPa Puijon ohella. Ja nykyään myös Iivo Niskanen.

Sitten KalPan pariin. Mitä pitäisi tehdä, jotta saataisiin edellytykset nousukaudelle? Syitä etsitään loukkaantumissumasta, itseluottamuksen puutteesta ja parhaimpien pelaajien muuttamisesta muille kaukaloille. Pientä selittelyn makua kaikissa niissä mukana. Nyt on onneksi pieniä nousun merkkejä havaittavissa, otettiinhan juuri ensimmäinen kolmen pisteen vierasvoittokin tälle kaudelle. Kestääkö noste, se nähdään tänään, keskiviikkona ottelussa JYP – KalPa.

Kärpäsen mielestä syytä on niin sysissä kuin sepissäkin. Yksi syy lienee kuitenkin siinä, että kovasti muuttunut joukkue ei vielä ole kunnolla hitsautunut yhteen. Lisäksi loukkaantumisista johtuvat monet ketjukoostumusten muutokset eivät ole paras mahdollinen tie yhtenäiseen joukkueeseen. Tämän ohella tähtipelaajan ja henkisen leaderin, Jaakko Rissasen loukkaantumiskierre ei paljon ainakaan paranna yhteenhitsautumista. Toivottavasti Sami Kapanen löytää piakkoin sen punaisen langan, joka on alkukaudesta ollut hukassa.

tosikarpanen@hotmail.fi