KuPSin uusi apuvalmentaja Pasi Tuutti: ”Päävalmentaja Arne Erlandesenilla ja minulla on samanlainen johtamiskäsitys”

KuPSin kasvatti Pasi Tuutti olisi tuskin koskaan päässyt valmentajaksi Veikkausliigaan, jos hän ei oli muuttanut pois Kuopiosta. Tämä kuva vuodelta 2013. Arkistokuva: Akseli Muraja

Pasi Tuutti ja Arne Erlandesen kävivät viime perjantaina pitkällä lounaalla.

KuPSin uusi apuvalmentaja, aiemmin RoPSia valmentanut Pasi Tuutti (40) tapasi ensimmäisen kerran kollegansa, KuPSin uuden päävalmentaja Arne Erlandsenin (59) viime perjantaina. Valmentajakaksikko istui nokatusten neljä tuntia lounaalla. Tuutti kertoo helpottuneensa, kun huomasi, että hänellä ja norjalaisella on samankaltainen käsitys johtamisesta.
– Ensimmäinen tapaamisen perusteella vaikuttaa siltä, että Jani Honkavaaralla, Arnella ja minulla on hyvin samanlainen ajatus, miten pelaajia käsitellään. Henkilönä Arnea voisi kuvata miellyttäväksi. Tiimihenkisyys ja pelaajien kuunteleminen on nykypäivää kuten muillakin työpaikoilla. Tyylimme on kaukana entisaikojen diktaattorivalmentajista, linjaa Tuutti.

Tuutti oli hämmästellyt, miten hyvin päävalmentaja tunsi jokaisen KuPSin pelaajan jo nyt nimeltä ja myös heidän ominaisuutensa. Honkavaara on tehnyt KuPSista kestomenestyjän. Silti Norjan ja Ruotsin pääsarjoissa menestynyt Erlandsen voi ehkäistä mestaruuteen liittyvää riskiä. Aallonharjalla surfaava mestari ajautuu helposti laskusuhdanteeseen, jos seura ei uudistu.
– Uskon, että Erlandsenin syövästä toipuminen on vahvistunut häntä ihmisenä ja valmentajana. Arne oli alkanut heti ensimmäisen
KuPSista tulleen soiton jälkeen analysoida KuPSin pelaajia.

Tuutti jakaa valmentajien työn kahteen pääkategoriaan: Joukkueen johtamiseen ja yksilöiden kehittämiseen eli varsinaiseen valmennukseen. HJK:n päävalmentajalta ja hyvältä ystävältään Toni Koskelalta Tuutti on saanut virikkeitä, miten harjoitukset, viikko- ja kausiohjelmat organisoidaan piirun tarkaksi kokonaisuudeksi.
– Pelaajille on annettava työkaluja, joista he valitsevat kentällä parhaat vaihtoehdot. Kun pelaajalla on runsas työkalupakki, yleisö nimittää heitä luoviksi pelaajiksi. Koskela on pedantti mutta antaa enemmän pelaajille vapauksia kuin esimerkiksi HJK:n ex-valmentaja Mika Lehkosuo.

Tuutti kokee mentaalisen valmennuksen keskeiseksi työkaluksi. Mentaalista valmennusta ei saa lykätä ulkopuolisille konsulteille. Tuutin mielestä mentaalisessa valmiudessa Veikkausliigan pelaajilla on paljon opittavaa.
– Mentaaliseen valmennukseen on oltava työkaluja, aivan kuten maalinteon opetteluun. Henkinen puoli ratkaisee lopulta suorituksen tason. Olen käynyt useissa suurseuroissa, esimerkiksi Liverpoolissa tutustumassa, miten pelaajat valmistautuvat psyykkisesti otteluihin.

Omalta peliuraltaan Tuutti muistelee, että sen aikaiset pelaajat eivät kyselleet mitään valmentajiltaan. Autoritäärinen valmennus loi turvaa, mutta siinä oli joitakin puutteita. Tuutin valmentajia ovat olleet Juha Malinen, Esa Pekonen, Ensio Pellikka, Jyrki Houtsonen ja Seppo Ylönen.
– Joiltakin entisiltä valmentajiltani olisi tehnyt mieli kysellä, mihinkä heidän harjoitusmetodinsa tähtäävät. Sen aikaisessa kulttuurissa valmentaja oli auktoriteetti ja pelaajat hiljaa. Urheilullisuus ja fysiikka korostuivat mutta toiminnassa oli piirteitä, joita en itse käyttäisi valmennuksessani. Olen pohtinut paljon, mitkä harjoitteet ovat hyödyksi pelin kehittämisessä ja mitkä harjoitteet ovat jopa ajan haaskausta.

Tuutista olisi tuskin koskaan tullut Veikkausliigan valmentajaa, jos hän ei olisi lähtenyt Kingsin ja Pallokissojen sekä Palloliiton kouluttajan tehtävistä Tampereen ilveksen talenttivalmentajaksi ja sieltä Juha Malisen pyynnöstä RoPSiin.
– Kouluttaminen ja valmennusmetodien pohdinta saivat lisäintoa, kun toimin Kuopiossa yli kolme vuotta opettajan sijaisena peruskoulussa. Ilveksessä kehitin muun muassa nykyisen tähtipelaajan Lauri Ala-Myllymäen ominaisuuksia.

Pasi Tuutti

  • KuPSin uusi apuvalmentaja, joka toimi tällä kaudella RoPSin päävalmentajana.
  • KuPSin juniorikoulun kasvatti ja pelipaikaltaan keskikenttäpelaajaa.
  • Valmentanut 2007–2008 Kingsiä ja kaudella 2013 naisten Pallokissojen joukkuetta.
  • Toimi Tampereen Ilveksen talenttivalmentajana 2014–2017
  • Hoitanut vuosia Palloliiton koulutustehtäviä ja kehittänyt metodeja erityisesti nuorten pelaajien kehittämiseen.