Kurkistimme käräjäoikeuden tiloihin

Kuva isosta istuntosalista. Niitä on Pohjois-Savon käräjäoikeuden Kuopion toimipaikassa kaksi. Kuvat: Inka Matilainen

Useimmat oikeudenkäynnit ovat avoimia yleisölle. Istuntoja on saleissa päivittäin.

On paljon paikkoja, joita niin kutsuttu tavan kansalainen ei välttämättä tule koskaan näkemään elämässään. Yksi sellainen saattaa olla oikeussali, eli tila, jossa selvitetään rikos- ja siviilioikeudellisia asioita. Harva tuskin haluaa asianomistajan tai vastaajan penkille joutua, mutta kaikki eivät ehkä tiedä, että suurin osa oikeudenkäynneistä on julkisia, eli yleisöllä on niihin vapaa pääsy.

Viikkosavon toimitus halusi raottaa verhoa ja kävi kurkistamassa, miltä näyttää Pohjois-Savon käräjäoikeuden tiloissa. Oppaaksi kierrokselle lähti käräjätuomari ja osastonjohtaja Katriina Rapo.
Rapo kertoo, että Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevalla käräjäoikeudella on käytössään kaksi isompaa ja kaksi pienempää istuntosalia. Sen lisäksi tiloista löytyy 3 valmistelusalia ja sovittelusali. Lisäksi Puistokadulla on käytettävissä vielä yksi sali. Istuntojen vuosittaista määrää on hänen mukaansa hankala sanoa, mutta joka päivä jossain salissa on istunto.
– Arvio voisi olla ehkä 2 tai 3 istuntoa päivittäin jossakin salissa. Joskus on tilanne, että kaikissa saleissa on istuntoja, välillä taas vain osassa. Jos on iso juttu, niin joku sali voi olla pitkään käytössä. Pisimpiä tapauksia on ollut WinCapita, jota istuttiin kahdessakin kokoonpanossa 6 kuukautta, kolmena päivänä viikossa.

Käräjäoikeudella on velvollisuus ratkaista kaikki vireille tulleet asiat. Välillä aikaa vievintä on löytää kaikille osapuolille sopiva aika istunnolle. Siksi juttujen käsittelyajat saattavat joskus tuntua erityisesti asianosaisista pitkiltä.
– Jos on isompi juttu ja paljon asianosaisia ja heidän avustajiaan, jotka voivat olla eri puolilta Suomea, niin siinä on melkoinen setviminen, että saadaan kaikille sopiva aika.
Kierroksella pieni yllätys on se, etteivät salit ole kauhean isoja ja ne ovat puoliympyrän muotoisia. Rapo sanookin, että isoissa jutuissa, joihin liittyy paljon ihmisiä, salit käyvät paikoin ahtaiksi.
– Isoimpia tapauksia on istuttu esimerkiksi kaupungin valtuustosalissa, jotta kaikki on saatu mahtumaan samaan tilaan. Isoja huumejuttuja on istuttu vankilan liikuntasalissa.
Pohjois-Savon käräjäoikeuden toimipaikkoihin kuuluvat myös Varkaus ja Iisalmi, joilla on omat salinsa. Yhteensä käräjäoikeudessa on 21 tuomaria, joista 12 ja maaoikeusinsinööri ovat Kuopiossa. Koko Suomessa käräjäoikeuksia on 27.

Rapo esittelee kierroksella myös valmistelusalit, joissa nimensä mukaisesti valmistellaan tulevaa pääkäsittelyä eli oikeudenkäyntiä. Joskus niissä voidaan pitää myös pienempiä pääkäsittelyjä, jos varsinaisista saleista on pulaa. Matkan varrella hän näyttää myös sovittelusalin, jossa istutaan pyöreän pöydän ääressä, asianajajien ja lautamiesten huoneen sekä kaksi putkaa. Tiloista löytyvät nykyaikaan sopivat modernit laitteet eli tietokoneet. Rapo sanookin, että teknologia mahdollistaa sen, että istuntoihin voidaan osallistua etäyhteydellä videovälitteisesti.
– Sen lisäksi meillä on kirjaamo, johon toimitetaan asiakirjat kuten avioero- ja lähestymiskieltohakemukset. Nykyisin asiakirjat toimitetaaan käräjäoikeuteen isolta osin sähköisesti.

Yleisöä istunnoissa harvemmin on paikalla, samoin mediaa. Toisin oli kuitenkin kun Hermannin koulusurman epäilty vangittiin epäiltynä murhasta ja 9 murhan yrityksestä. Silloin talossa oli toimittajia ja tv-kameroita roppakaupalla. Rapo uskoo, että kun esitutkinta ja syyteharkinta on tehty ja asiaa ryhdytään käsittelemään oikeudenkäynnissä, on tilanne sama.
– Yleensäkin julkisiin istuntoihin voi vain tulla paikalle ja meillä käy jonkin verran esimerkiksi opiskelijoita. Kannattaa ehkä kuitenkin soittaa virastomestarille ja kysyä, millaisia juttuja on menossa ennen kuin tulee.

Sovitteluhuoneessa on pyöreä pöytä ja huoneessa oli kuvan ottohetkellä meneillään tauko.