KYSin sairaala-apteekki kiinnostaa ympäri maailmaa

Apteekkari Jouni Ahonen esittelee keräilyvarastorobottia, joka käsittelee 30 000 lääkepakkausta.

”Täällä on pyörinyt niin korkea-arvoisia vieraita, että heillä on ollut jopa henkivartijat mukana”.

Kuopion yliopistollisen sairaalan sairaala-apteekin robotiikka ja automaatio nostaa sen Suomen moderneimmaksi apteekiksi. Euroopankin tasolla apteekki on ainutlaatuinen tutustumiskohde. Sairaala-apteekkia ei pidä sotkea tavallisille asiakkaille vuoden lopulla KYSin aulaan avattavaan apteekkiin. Sairaala-apteekki vastaa Puijon sairaalan sekä terveyskeskusten ja palvelutalojen lääkehuollosta noin 70 kilometrin säteellä Kuopiosta. Apteekin ydintoimintaan kuuluvat lääkelogistiikka, lääkevalmistus, osastofarmasiapalvelut ja lääkeinformaatiopalvelut.

APTEEKKARI Jouni Ahonen näyttää ylpeänä maailman kartalta paikkoja, joista delegaatiot ovat käyneet ihastelemassa ja oppia ottamassa KYSin apteekista. Korkea-arvoisia vieraita on käynyt lähes jokaisesta Euroopan maasta. Seuraavaksi Ahosen vieraaksi saapuu ryhmä Etelä-Koreasta.
– Kyllä monet vieraat hiljenevät ja katsovat kadehtien, kun näkevät laitteistomme, joka säästää, lisää työn tuottavuutta ja kohdistaa työpanosta oikein. Täällä on pyörinyt niin korkea-arvoisia vieraita, että heillä on ollut jopa henkivartijat mukana, kertoo Ahonen.

 

AUTOMAATIOON perustuvaa laitteisto jakelee kymmeniätuhansia lääkevalmisteita potilastyöhön. Robotiikka lisää Ahosen mukaan potilasturvallisuutta ja vapauttaa hoitohenkilöstöä kliiniseen hoitotyöhön. Lääkkeet napsahtelevat hetkessä pusseihin, kun aikaisemmin hoitajien piti keräillä lääkkeitä manuaalisesti anniskelurasioihin ja kärrätä niitä osastoille.
Keräilyvarastorobotti purkaa, lajittelee, jakaa ja inventoi 30 000 lääkepakkausta. Koneet tunnistavat myös lääkkeiden käyttäjien oikeudet. Lääkkeiden väärinkäyttö on hankalaa ja mahdolliset tapaukset on helppo tunnistaa jälkeenpäin.
– Ennen hoitajat joutuivat repimään infuusinestelaatikkoja auki sormet verissä. Nyt niiden varastointi, lajittelu ja kuljetus osastoille tapahtuu pahvittomina käyttövalmiina rullakoissa. Tarkastuskoodit ja varmistustekniikka huolehtivat luotettavasti siitä, että potilaat saavat oikeat lääkkeet. Samalla työn tuottavuus paranee.

KYSin leikkaussaleissa oli ensimmäisenä maailmassa läpivirtausälylääkekaapit. Tekniikan ansiosta farmaseuttien ei tarvitse tulla leikkaussalien puhtaaseen tilaan.
– Leikkaussalien älylääkekaapit on integroitu leikkaussaleihin ja ne täytetään ulkopuolelta. Kaapeissa on signaalimerkinnät, jotka varmistavat, että kukaan ei ota vahingossa väärää lääkettä kiireellisissä tilanteissa. Potilailla on myös rannekkeet, joiden avulla lääkityksen oikeellisuutta voidaan varmentaa.
Apteekin antibioottiautomaatti puolestaan liuottaa, sekoittaa ja tekee ruiskun käyttövalmiiksi hetkessä, eikä hoitajien tarvitse enää altistua aineille. Monet keksinnöt ovat tehty yhteistyössä kuopiolaisyrityksen kanssa.
– Kuopiolainen Newicon on kehittänyt meidän lääkerobottimme. Kerromme heille jos lääkehuollon automatisointiin kaipaamme uutta teknologiaa ja he alkavat kehittää sitä.

KYSin sairaala-apteekki

KYSin sairaala-apteekki toimittaa apteekkitarvikkeita ja lääkkeitä yliopistolliselle sairaalalle sekä lähialueiden terveyskeskuksiin.
Sairaala-apteekissa on töissä 70 henkilöä. Heistä noin 25 toimii joka päivä osastoilla ongelmapotilaiden parissa osana hoitotiimiä.
KYSin sairaala-apteekki on saanut muun muassa Suomen potilasturvallisuusyhdistyksen ansiomerkin, diplomin lääkityksen turvatarkastuskäytännön kehittämisestä sekä Vuoden tulosyksikkö -palkinnon vuonna 2015.
KYSin apteekki on edelläkävijä lääkeinformaation jakamisessa.
Loppuvuodesta KYSille avataan myös uusi, kaikille avoin asiakasapteekki.