Lähiöpubissa ystävystyy helposti

Jari Kullberg jutustelee Pub Karhunpesässä tiistain ensimmäiselle asiakkaalle Kalle Korhoselle. Kuvat: Laura Ruuskanen

Aamusta saakka auki olevat lähiöpubit ovat asukkaiden yhteisiä olohuoneita, jonne voi aina tulla vaihtamaan kuulumiset.

Kuopiossakin on muutamia pubeja, jotka avaavat ovensa jo ennen lounasaikaa. Viikkosavo kävi katsomassa, millainen meininki lähiökapakassa on arkena heti aamutuimaan. Petoselle Pub Karhunpesään suuntasimme kymmeneksi, juuri parahiksi ovien aukaisuun.
– Aamulla tänne tullaan lukemaan lehdet ja vaihtamaan kuulumiset. Arkena suuri osa aamun asiakkaista on esimerkiksi eläkeläisiä tai vuorotyöläisiä, ketkä nyt ovatkaan vapaalla siihen aikaan, yrittäjä Jari Kullberg kertoo.
Paikalle saapuu yksi vakioasiakkaista, Kalle Korhonen. Juttu alkaa heti luistaa yhdessä Kullbergin kanssa.
– Ollaan tuttuja jo vuosien takaa, ja kyllähän tämä on mukavaa tekemistä, tulla tänne juttelemaan, Korhonen toteaa.

Ale Pupi keskustassa on avannut vielä aiemmin. Ravintolapäällikkö Anu Hämäläinen kertoo, että pubi on toiminut nykyisillä aukioloajoilla jo 15 vuotta.
– Alusta alkaen oli ajatus tarjota asiakkaille paikka, jonne voisi tulla mihin aikaan päivästä tahansa. Aikainen avaus ja päivävuoro ovat tärkeä osa Ale Pupia. Olisi vaikea kuvitella, että emme ei olisi auki aamusta alkaen, Hämäläinen tuumaa.

Lähiöpubit ovat asuinalueensa tärkeitä olohuoneita. Ne luovat alueelle yhteisöllisyyttä, kun on joku paikka, jonne voi kokoontua.
– Haluan omalta osaltani ylläpitää yhteisöllisyyttä ja tapaamispaikkaa yhteisölle. Pidän tärkeänä, että on tällainen kohtaamispaikka, itsekin Petosella asuva Kullberg sanoo.
Kullberg järjestää asiakkailleen välillä myös ohjelmaa, kuten tänä kesänä olleen mölkkyturnauksen ja lauantaina tulevat petankkipelit. Kullberg on myös lähdössä vakioasiakkaidensa kanssa lokakuussa Tallinnan risteilylle.

Ale Pupilla käy Hämäläisen mukaan päivisin asiakkaita ihan laidasta laitaan. Eläkeläisiä lukemassa lehtiä, nuoria aikuisia pelaamassa biljardia.
– Vakioasiakaskuntamme on hyvin laaja, ikäjakauma on 18–90 vuotta.
Biljardi ja darts on suosittua tekemistä päivälläkin. Pubiin tullaan myös rupattelemaan päivän polttavista puheenaiheista. Hämäläinen sanoo, että Ale Pupin vakioasiakaskunta ottaa uudetkin tuttavuudet aina hyvin vastaan.
– Vakioasiakkaamme rupattelevat mielellään myös turistien kanssa. Alella ystävystyy helposti.

Myös Niina Vepsäläisen luotsaamat Ampiainen ja Antura avaavat ovensa ajoissa. Vepsäläinen sanoo, että molemmissa pubeissa kanta-asiakasjoukko on noin parikymmenhenkinen.
– On tärkeää, että on joku paikka, jonne tulla puhumaan päivän polttavista puheenaiheista. Kyllä kaikilla ihmisillä on tarve puhua, tulla kuulluksi, jakaa kuulumisia ja purkaa sydäntä. Tämä on se paikka, missä niin voi tehdä. Asiakkaat ovat näillä vuosilla jo itsellekin niin tuttuja, että kuulumisia vaihdetaan puolin ja toisin, nyt 7 vuotta pelkkää aamuvuoroa tehnyt Vepsäläinen sanoo.
Kullberg, Hämäläinen ja Vepsäläinen sanovat, että arkiaamut ovat mukavan rauhallisia, joten asiakkaille ehtii hyvin antaa aikaa.
– Ehtii hyvin rupatella. Työntekijöille aamuvuorot tuovat vaihtelua, ja päivävuoron jälkeen ehtii hyvin vaikkapa harrastuksiin, Hämäläinen täydentää.

Niina Vepsäläinen on tehnyt jo 7 vuotta pelkkää aamuvuoroa Ampiaisessa ja Anturassa. Asiakkaana parhaillaan Hannu Tiainen.