Läikkyy yli

Ulkoministeriössä tehtiin keväällä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely. Esimiehille oli tehty 54 ilmoitusta häirinnästä: vähän yli kymmentä oli selvitetty asianmukaisesti. Verbaalinen ruoskinta oli ollut rajua muun muassa sanoilla ”sinulla on kauniit hiukset” tai ”olet pukeutunut epätavallisen kauniisti”.

Ministeriö otti järeät aseet käyttöön. Meetoo-häirintää ei kerta kaikkiaan sallita. On kielletty esittämästä arvioita muun muassa uudesta kampauksesta, hiusten väristä tai tukan pituudesta tai lyhyydestä.

Tunsin piston sydämessäni. Siitä ei ole kauan, kun sanoin naistyötoverilleni, että hänellä on kauniit värit vaatteissa. Myönnän, möläytyksessäni oli runsaasti tunnetta. KuPSin keltamustavärit nostavat karvani pilveen. Jatkossa pidän suun supussa, vaikka virkarouva olisi pukeutunut Kanarian lintujen verkkareihin.

Tunnustan saman tien toisenkin synnin. Kerran käytävällä irtosi selkäytimestä, kun sanoin kollegalleni, nyt on tosi makea mimmi liikenteessä. Puolustaudun sillä, että daami kantoi julmetumman isoa laatikkoa, joka sisälsi lempikarkkejani, Marianneja.

Kirjailija Pirkko Saisio on sanonut, että MeeToo-kampanjassa on ”niin sanotusti menty yli”. Hupsuimmat ovat jopa vaatineet Akseli Gallen-Kallelan Aino-tarun taulua poistettavaksi Ateneumista, koska vanha Väinämöinen havittelee nuorta alastonta Ainoa puolisokseen.

Keskustelu on läikkynyt. Lauri Törhönen ja Aku Louhimies on niputettu yhteen, vaikka toista on syytetty seksuaalisesta häirinnästä ja toista kyseenalaisista ohjausmetodeista. Tomi Metsäketo puolestaan menetti töistä 90 prosenttia samoista syistä, kuitenkaan ilman virallisia syytteitä.

MeeToosta on minullakin kokemuksia. Vuosia sitten sain hävyttömiä viestejä. Hölmöyttäni näytin tekstit jokaiselle vastaantulijalle. Sainko sympatiaa? Kaverit vinoilivat vuosikausia tyyliin ”olisit onnellinen, kun kerrankin sinut huomattiin”. Yksi älypää kysyi, pelottavatko viestit?

Ei todellakaan pelottanut. Kun on kirkkaasti keski-ikäinen, keskinkertainen, ylipainoinen, kaljuuntuva ukko, jos joku saa siitä kiksejä, viestien lähettäjän on pakko olla sokea.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.