Lämmin juhannus?

Juhannus lähenee, ja ainainen jännitys siitä, millaiseksi juhlan sää muodostuu. Suomessahan on totuttu siihen, että vaikka toukokuu olisi antanut maistiaisen kuinka lämpimästä säästä tahansa, juhannuksena yleensä sataa vähintään vettä, jollei jopa räntää. Tai on niin kylmä, että pitää kaivaa talvitakki päälle.

Savon Sanomat julkaisi tiistaina mielenkiintoisen artikkelin juhannuksen sääilmiöistä. Siinä povattiin, että perjantaina juhannusaatto saattaa olla lämpimin Pohjois-Savossa useaan vuosikymmeneen. Edellisen kerran juhannusaatto olisi ollut yhtä lämmin vuonna 2000. Hellerajan uskotaan ylittyvän monin paikoin ainakin ennen iltapäivän sade- ja ukkoskuuroja. Kyllä kiitos! Vaihtelun vuoksi olisi tulossa kunnon helleaatto.

Artikkelin mukaan kylmin juhannusaatto vuodesta 1961 alkaen on ollut Kuopiossa vuonna 1977, jolloin oli vain 8,8 astetta. Lämpimintä taas on ollut 1988, jolloin oli 22,4 astetta ja parhaimmillaan elohopea käväisi jopa 28,1 asteessa. Sateisinta taas on ollut vuonna 2002.

Omaan juhannukseeni kuuluu yleensä vuosittain juhannuskokon katselu. Kuopiossa suuntaan yleensä Rauhalahden kokolle, mutta monet juhannuskokot on katseltu myös isovanhempieni mökin lähistöllä Runnilla. Kyllä kokko tuo juhannuksen tunnelman.

Tänä vuonna kokkoja pääsee katsomaan ainakin esimerkiksi Rauhalahdessa, Poukamassa ja Kunnonpaikassa. Juhannustapahtumista tarkemmin lehden sivulla 14.
Toivotaan kaunista ja rauhallista juhannusta!

Kirjoittaja on toimittaja.