Lämpö ja aurinko houkuttelevat terassille

Miia Happonen ja Janita Sinkkonen istuivat iltaa Jolenen terassilla: ”Jos on vapaata, niin hyvällä kelillä on mukava käydä terassilla. Kuopion terassit ovat kehittyneet. Mitä enemmän ihmisiä on liikenteessä, sitä parempi fiilis”, naiset tuumivat.

Kuopion terasseilla on riittänyt väkeä. Helteillä väki viihtyy terassilla entistä myöhempään.

Poikkeuksellisen lämmin ja aurinkoinen kesä on näkynyt positiivisesti keskustan alueen terasseilla. Lämmin sää on saanut väen liikkeelle istumaan iltaa ja myös ruokailemaan ulkona.
– Asiakasmääriin kelit ovat vaikuttaneet todella positiivisesti. Ihmisiä on todella paljon liikkeellä sekä päivisin että iltaisin. Turisteja satamassa liikkuu aina kesäisin, mutta nyt entistä enemmän ja paikallisetkin hakeutuvat aktiivisesti aurinkoisille terasseille. Meidän kaltainen kesäsesonkiravintola on erittäin mielissään tällaisesta kesästä, ravintolapäällikkö Sini Vainikainen Wanhasta Satamasta hehkuttaa.
– Totta kai ihmisiä on enemmän liikkeellä, kun ilmat ovat hyvät. Kun ihmiset liikkuvat, niin ravintolatkin siitä hyötyvät, sanoo Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Mika Hämäläinen.

Ravintolamestareiden toimitusjohtaja Eeva Mertanen sanoo, että touko-heinäkuussa myynnin kasvu on ollut noin 15 prosenttia.
– Kasvu kohdistuu touko-kesäkuulle, heinäkuussa mennään samassa kuin edellisenä vuonna. Tästä voisi päätellä, että touko-kesäkuussa hyvät kelit saavat ihmiset töiden jälkeen viihtymään terasseilla. Myös terassilounastajia on ollut katuremontista huolimatta huomattavasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Heinäkuun kovat helteet vievät asiakkaat selvästi rannoille ja mökeille, Mertanen sanoo.
Kummisedän vuoropäällikkö Kia Vartiainen sanoo, että aurinkoinen sää on näkynyt positiivisesti asiakasmäärissä ja varsinkin grillilounas on ollut aikaisempia vuosia suositumpaa.

Ravintoloista kerrotaan, että lämmin sää on vaikuttanut terassilla vietettyyn aikaan; terassilla viihdytään tavallista myöhempään. Säällä on vaikutusta myös juomien kysyntään. Kysyttyjä ovat olleet perinteisten hanajuomien lisäksi kesäiset drinkit ja valkoviini. Myös erikoisoluet ovat olleet terasseilla kysyttyjä.

Tämän kesän juttu on ollut myös alkoholittomien oluiden ja siidereiden kysynnän kasvu.
– Alkoholittomien kysyntä on tänä kesänä ollut aikaisempia vuosia kovempaa. Väkevämpien juomien kysyntä on kuumilla keleillä puolestaan ollut vähäisempää, Vartiainen sanoo.
– Tänä kesänä selkeästi on päätään nostanut alkoholittoman oluen myynti. Se johtunee kasvavasta panostuksesta alkoholittoman oluen valmistukseen että myyntiin, Vainikainen sanoo.