Lapsen yksinoloa kannattaa harjoitella etukäteen

Joskus lapsi voi ilmaista pärjäävänsä, mutta todellisuudessa yksinolo ahdistaa: siksi kannattaakin edetä pienin askelin. Arkistokuva.

Moni vanhempi pohtii, minkä ikäisen lapsen uskaltaa jättää yksin kotiin ja toisaalta, miten nuorten kaupungilla hengailuun pitäisi suhtautua ja minkälaisia pelisääntöjä siihen asettaa.

 

Suomessa laki ei määrittele, minkä ikäisen lapsen saa jättää yksin kotiin. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kuopion yhdistyksen varapuheenjohtaja ja Kuopion Perheentalolla työskentelevä Johanna Marttinen kertoo, että suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin kotiin, eikä alle 16-vuotias saisi viettää yötä yksin kotona.

On kuitenkin otettava huomioon lapsen yksilöllinen kasvuympäristö ja luonteenpiirteet.

– Itse viiden lapsen äitinä koen, että 7–8-vuotias oma lapseni voi olla noin 2–3 tuntia kotona, mikäli olen itse tavoitettavissa ja lapsella on mielenkiintoista ja järkevää tekemistä kotona.

Yksinoloa on hyvä harjoitella

Marttinen korostaa, että iän lisäksi lapsen oma halu jäädä yksin kannattaa huomioida. Joskus lapsi voi ilmaista pärjäävänsä, mutta todellisuudessa yksinolo ahdistaa: siksi kannattaakin edetä pienin askelin. Yksinolon opettelu on kuitenkin tarpeellista lapsen kehitykselle.

Useiksi tunneiksi lasta ei pidä jättää, ennen kuin hän on riittävän vanha toimimaan myös hätätilanteessa. Myös lapsen muu elämäntilanne pitäisi huomioida.

– Esimerkiksi suurten elämänmuutosten yhteydessä lapsi saattaa aristella yksinoloa ja silloin kannattaisi odottaa, että elo tasaantuu ja lapsella säilyy perusturvallisuuden tunne.

Keskustele etukäteen

Marttisen mukaan lapsen kanssa on hyvä keskustella yksinolosta ennen ensimmäisiä kertoja. Kannattaa miettiä yhdessä, mitä yksinollessa voisi tehdä, ja toisaalta mihin ei kannata yksin ryhtyä. Myös hätänumero ja yksinkertaiset ohjeet hätätilanteessa toimimisesta on hyvä käydä läpi.

– Oman puhelinnumeron lisäksi jonkun muun aikuisen olisi hyvä olla tavoitettavissa. Esimerkiksi mummon kanssa jutustelu yksinollessa voi tehdä olon turvallisemmaksi.

Kaveriseurasta voi olla apua

Lasta ei kannata jättää yksin kovin usein, mutta käytännössä esimerkiksi vuorotöissä olevien vanhempien tai yksinhuoltajien voi olla sitä vaikea välttää, jos hoitopaikkoja ei ole tarjolla. Marttisen mukaan voi olla järkevää järjestää lapselle seuraa vaikka kavereista, jos yksinoloa on paljon.

– Osa koululaisista viettää yksinäisiä aamuja ennen kouluun lähtöä ja sama voi toistua iltapäivällä. Tämä näkyy esim. syksyllä kasvuna soitoissa MLL:n tukipuhelimiin.

 

Sovi kotiintuloajoista nuoren kanssa

Myös nuorten liikkuminen yksin kaupungilla mietityttää vanhempia. Johanna Marttinen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kuopion yhdistyksestä suosittelee, että kotiintuloajoista sovittaessa kannattaa keskustella paitsi nuoren itsensä, myös nuoren kavereiden vanhempien kanssa.

– Kannattaa sopia pelisäännöistä, eli missä liikutaan, missä porukassa ja että kännykkä toimii ja siihen vastataan. Mikäli sääntöjä noudatetaan, voi kotiintuloajoista joskus joustaa sovitusti.

Marttinen itse on asettanut teini-ikäisille lapsilleen kotiintuloajaksi kello 22, ja täysi-ikäisyyttä lähestyvillä tuttavaperheiden lapsilla raja on yleensä puolilta öin.

– Kuopiossa on ymmärtääkseni suhteellisen turvallista liikkua. Olen tosin neuvonut tyttäriäni välttämään tietyillä paikoilla torin läheisyydessä hengailua yöaikaan.