Lapset raaka-aineena

Julkisuudessa on käyty viime viikkoina mielipuolista keskustelua suomalaisten lasten oikeuksista Suomen rajojen ulkopuolella. Osa kansasta on jopa julkisuudessa sitä mieltä, että mahdollisen rikollisen lapsella ei ole mitään perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia.

Perussuomalaiset nuoret kertovat tiedotteessaan 12.12.2019, että hallitus on tuomassa suomalaisten keskuuteen tikittäviä aikapommeja. Päiväkoti-ikäisien lasten leimaaminen tuleviksi terroristeiksi on mielestäni kylmäävää ihmiskohtaloiden hyväksikäyttöä.

Lasten käyttäminen likaisen valtapelin välikappaleena on Suomessa tuttua jo historiasta. Sisällissodan jälkeen hävinneen osapuolen ”punikkilapsia” kiikutettiin vankileireille ja teloitettiin. Suomessa ei näyttänyt olevan ikävä myöskään niitä lapsia, joiden loikkarivanhemmat teloitettiin ”työläisten paratiisissa” Neuvostoliitossa Stalinin toimesta. Kävi jopa niin, että osaa lapsista syytettiin loikkauksista, vaikka he joutuivat Neuvostoliittoon vanhempiensa mukana.

Osa tämän päivän keskustelijoista näyttää jopa kiihottuneen vääriin olosuhteisiin joutuneiden lasten kuolemisen mahdollisuudesta. Internetin keskustelupalstoilla kuolaavien ääriajattelijoiden logiikalla kaikki elävä on heidän käsissään vain raaka-ainetta oman kunnianhimon ja hallinnan välineenä.

Äärioikeistolaiseen ajatteluun kallistuvalta porukalta ei kukaan ole turvassa. Jo vuosikymmeniä sitten Helsingin Katajanokan Skinhead-ryhmällä oli poliittisena tavoitteena mm. leirittää työttömiä ja AIDSiin sairastuneita (Yle Areena: Äärioikeiston pikkupommit ja isänmaallinen paatos 2019). Onneksi tuon ajan ääriajattelu ei johtanut mihinkään mielettömiin tekoihin.

Vetoankin nyt kaikkien (vielä) täysijärkisten lukijoiden omaantuntoon; älkää antako itsellenne mahdollisuutta vajota tasolle, jossa edes viattomalla lapsella ei ole oikeutta elää hänen vanhempiensa tekojen tähden. Miettikää, miten pitkän matkan olemme kansakuntana kulkeneet sitoutuen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja lastensuojelun lainsäädännölliseen perustaan.

Ei anneta mielettömyyden karata käsistämme eteenkään näin joulun alla.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja.