Lehdet tallentavat paikallishistoriaa

Toimituksemme on viime viikkoina tutustunut Viikkosavon ja lehden edeltäjän, Savo-lehden vuosikymmenten takaisiin numeroihin. Kokoamme niistä aineistoa lehtemme 140-vuotisjuhlanumeroon, joka julkaistaan 5.9.
140 vuoteen mahtuu lukematon määrä paikallisia puheenaiheita. Osa vanhoista uutisista linkittyy hauskasti myös nykypäivään.
Esimerkiksi vuoden 1978 Viikkosavossa uutisoitiin Kuopioon rakennettavasta jäähallista. Lehti ennakoi, että hallin myötä jääkiekkoilun harrastaminen kasvaa nopeasti, koska sama ilmiö oli tapahtunut Oulussa jäähallin valmistuttua. Tuolloin Kuopion kiekkoilun korkein sarjataso oli II-divisioona. ”Kuopiolaiset tulevat ennen pitkää kilvoittelemaan paikasta auringossa, eli SM-liigassa”, lehdessä ennustettiin. Lehden ennustus kävi toteen ja KalPa on jo pitkään pelannut SM-liigaa. Jäähallin uusista käänteistä voit lukea myös tästä lehdestä, sivulta 8.
Vuonna 1971 Savo-lehdessä harmiteltiin kaupungin huonoa elokuvatarjontaa ja todettiin että Kuopiota pidetään eräänä maamme huonoimmista elokuvakaupungeista. Nykyään tilanne on päinvastainen; uusi elokuvateatterimme lienee yksi Suomen parhaista.
Lehdillä on tärkeä tehtävä paikallisen historian tallentamisessa. Jokainen uutisjuttu on eräänlainen historiakirjoitus tuleville sukupolville. Viikkosavon rooli Kuopion historian tallentamisessa on merkittävä poikkeuksellisen pitkän historiansa vuoksi.
Näkisipä sen hetken, kun 100 vuoden päästä avataan Alatorin aikakapseli ja kaupungin viranhaltijat alkavat lukea kapseliin kätkettyä Viikkosavoa ja huomaavat, miten maailma on sadassa vuodessa muuttunut!

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.