Lemmikkien ylipaino lisääntynyt Kuopiossakin

Ahti Orava ja Tiia Patjas kertovat, että Jaajon ja Alman ruuat punnitaan, jotta määrä olisi sopiva, eikä paino pääsisi nousemaan. Määrää myös säädetään sen mukaan, kuinka paljon koirat saavat liikuntaa. Kuva: Laura Ruuskanen

Eläinlääkärien pitää huomauttaa yhä useammalle lemmikinomistajalle eläimen pönäköitymisestä.

Kuopiolaisilta eläinlääkäriasemilta kerrotaan, että lemmikkien ylipaino on lisääntynyt viime vuosina myös Kuopiossa. Ylipaino on juurisyy monille muille ongelmille, joiden takia lemmikki voidaan tuoda vastaanotolle.
– Ylipaino on ihan selvästi lisääntynyt. Yksi taustalla vaikuttava syy on eläinten aseman muuttuminen. Eli suinkaan kaikki eläimet eivät ole enää käyttöeläimiä, vaan seuralemmikkien määrä on lisääntynyt, eläinlääkäri Meri Sandell Punaturkista kertoo.

Esimerkiksi työkoirat ovat liikkuneet päivät pitkät, mutta nykyisin yhä useampi lemmikki on pääosan päivästä sisällä, ja lenkkeilee ulkona vain pienen määrän asfalttikatuja pitkin. Samalla omistajat hemmottelevat perheenjäseniään herkuilla.
– Jokaisella lääkärikäynnillä tehdään yleistutkimus, joiden yhteydessä lemmikin pönäköitymisen yleensä huomaa. Huomautamme omistajalle asiasta. Joskus ylipainoa on jo 1-vuotisrokotuksille tulevilla lemmikeillä.
– Omistajat eivät aina itse huomaa lemmikin painonnousua. Esimerkiksi kissat voivat näyttää muuten hyvälle, mutta vatsa alkaa roikkua. Tätä ei välttämättä osata tarkkailla ja mieltää merkiksi ylipainosta, Madeleine Nousiainen Omaeläinklinikalta kommentoi.

Tänä päivänä yhä useampi lemmikki myös kastroidaan tai steriloidaan. Toimenpide vähentää energiantarvetta, mutta aina omistajat eivät muista pienentää lemminkin ruoka-annoksia.
– Paino pääsee nousemaan, jos ruokintatavat pysyvät ennallaan. Sterilointi ja kastrointi vähentävät lemmikin energiantarvetta jopa 30 prosenttia, Sandell kertoo.

Eläinlääkärit suosittelevat mittaamaan lemmikin ruokamäärän keittiövaa’alla grammoina. Jos mitta on silmämääräinen, heittelee määrä usein pienesti päivittäin.
– Esimerkiksi pienillä koirilla jo muutama nappula ylimääräistä on sen verran merkittävä lisä, että se vaikuttaa nopeasti, Sandell kertoo.
Myöskään herkkujen sisältämää energiamäärää ei aina tiedetä. Esimerkiksi jotkut koirien luut sisältävät huomattavasti energiaa, vaikkei ensin uskoisi.
– Luu voi näyttää pieneltä, mutta osa niistä vastaa samaa energiamäärää kuin ihmisille muutama donitsi. Eli yllättävänkin paljon, Nousiainen sanoo.

Ylipaino tiedetysti rasittaa elimiä ja niveliä, ja voi aiheuttaa esimerkiksi ontumista. Lyhytkuonoisilla roduilla ylipaino voi lisätä hengitysvaikeuksia entisestään.
– Ylipainoiset lemmikit uupuvat nopeammin ihan jo tavallisilla lenkeillä. Pahimmillaan ylipaino lyhentää elinikää, aivan kuten ihmisilläkin, Nousiainen vertaa.

Eläinlääkärit neuvovat, että lemmikkien ylipainoa ehkäistään samalla tavalla kuin ihmisten. Eli löytämällä tasapaino kulutuksen ja energiansaannin suhteen.
– Jos lemmikki saa paljon herkkuja, vähennetään silloin muun ruuan määrää, Sandell muistuttaa.
Myös monipuolinen liikunta on kaiken a ja o.
– Pelkkä asfaltilla köpöttely on myrkkyä. Eli lemmikin olisi hyvä päästä myös vaihteleviin maastoihin ja lenkkipoluille. Monipuolinen liikunta, jota maastossa saa, auttaa aktivoimaan myös syviä lihaksia, Sandell neuvoo.
Hän lisää, että tietenkin liikkuminen täytyy tehdä yksilöllisesti esimerkiksi lemmikin iän ja terveystilanteen mukaan.

Ylipainon lisäksi nykyisin lemmikeillä ilmenee myös allergioita ja jonkun verran diabetesta. Lemmikkien nousseen keski-iän myötä myös rappeumasairauksia diagnosoidaan yhä enemmän, sillä nämä sairaudet ehditään löytää useammin.
– Allergiat ilmenevät usein iho-oireina. Esimerkiksi allergian aiheuttamia atooppisia korvaoireita diagnosoidaan nykyään enemmän, Sandell sanoo.

Näin ehkäiset ylipainoa

  • Jos lemmikki saa herkkuja, vähennä silloin muun ruuan määrää.
  • Lemmikitkin tarvitsevat monipuolista liikuntaa, ei vain asfaltilla kävelyä.
  • Jos elintavat ovat kunnossa, mutta paino nousee silti, kannattaa eläin käyttää lääkärissä mahdollisten piilevien sairauksien tutkimiseksi.