Lippumäkeen nousee jättimäinen liikuntakeidas – katso kuvia uudistuvasta alueesta

Maanantai-iltana Saltexin työntekijät olivat Lippumäessä rakentamassa pohjoismaiden suurimman ylipainehallin kenttäpinnoitetta. Kuva: Ismo Vornanen

Pohjoismaiden suurin kuplahalli on seurojen ja koulujen käytössä marraskuussa.

Lippumäen ylipainehallin yleissuunnitelmaluonnoksen hyväksyminen nähtävillä oloa varten käsitellään tänään keskiviikkona kaupunkirakennelautakunnassa. Pohjoismaiden suurimpana pidetty Lippumäen ylipainehalli otetaan käyttöön marraskuun aikana. Hallin 10 000 neliön tilaan mahtuu kolme tekonurmipäällysteistä jalkapallokenttää.

Lisäksi uusi tekonurmipinnoite tulee Kuopio-halliin, joten KuPSin talvikauden Suomen Cupin pelit pystytään pelaamaan nyt noin 1500 katsojaa vetävässä hallissa, toisin kuin edellisenä talvena. Lippumäen ylipainehallissa ei ole lainkaan katsomorakenteita ja sinne voidaan laskea vain 500 ihmistä kentän tasolle. Ylipainehallin yhteyteen rakennetaan 251-neliöinen huoltorakennus, johon tulee neljä pukukoppia sekä taukotila ja keittiö. Huoltorakennus palvelee kaikkia Lippumäen alueen urheilulajeja, kouluja ja iltapäiväkerhotoimintaa.

Kuopion liikuntapalvelusuunnittelija Ilja Venäläisen mukaan harjoitusolosuhteiden parantumisesta huolimatta Kuopio-hallin käyttöaste on edelleen yhtä korkealla kuin aikaisemmin. Lippumäestä tulee jättimäinen junioriurheilun keskus, mutta aluetta voi hyödyntää kuka tahansa kuopiolainen, esimerkiksi eläkeläiset.
– Ylipainehallissa voivat urheilla jalkapalloilijoiden lisäksi pesäpalloilijat, rugbyn ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajat sekä yksilölajien urheilijoista esimerkiksi keihäänheittäjät. Päiväsaikaan kupla on myös koululaisten käytössä, sanoo Venäläinen.

Ylipainehallin viereen valmistui hiljakkoin uusi Tuplajäiden kahden areenan jäähalli. Jäähallissa on lounasravintolapalvelut. Entisen Lippumäen jäähallin paikalle saneerataan parhaillaan uutta sisäpalloiluareenaa. Ensi vuoden puolella myös Lippumäen uimahalli peruskorjataan. Uimahallin remontin aikana se ei ole yleisön käytössä. Toisaalta Niiralan uusi uimahalli avataan ensi vuoden elokuussa.
Lippumäen monipuolisuutta lisäävät vielä pienpeliareena ja beach volley -kentät sekä panna-areena ja parkour -paikka. Puistomaiseen kokonaisuuteen tulee piknik-pöytiä ja puustoa asuintalojen näkösuojaksi. Talveksi Lippumäkeen saadaan Suomen kolmas täysimittainen 400 metrin pituinen tekopikaluistelurata. Rata muuntuu kesäksi tennis-, rullaluistelu- ja koripallokentiksi.