Litmasenpuistoon tulossa peruskorjaus – alueen asukkailta toivotaan vinkkejä

Teemu Myöhänen on Litmasenpuiston aktiivikäyttäjä. ”Valopylväitä on jonkin verran rikki, ja osasta ihan näkyy sähköjohtoja, eli ne nyt ainakin tulisi korjata.” Kuva: Laura Ruuskanen

Asukkailta toivotaan nyt palautetta alueesta.

Kuopion kaupunki aloittaa Litmasenpuiston alueen peruskorjaussuunnitelman laatimisen. Suunnittelu koskee puiston leikkipaikka- ja oleskelualueita, käytäväverkostoja, lammen ranta-alueita, puustoa sekä alueen liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä. Alueen kehittämisestä on avattu kysely, johon pääsee vastaamaan tästä.
– Haluamme lähteä liikenteeseen yleissuunnitelman tasolta. Litmasenpuisto on kuitenkin Petosen sydän, ja kyse on laajasta alueesta, jolle tulee käyttäjiä joka suunnasta. Haluamme ensin kuulla käyttäjien kokemuksia yleissuunnitelman pohjaksi, suunnitteluhortonomi Jaana Niska kommentoi.

Kyselyn tavoitteena on kartoittaa nykyistä Litmasenpuiston käyttöä, toimivuutta, viihtyisyyttä ja käyttäjien toiveita alueen kehittämiseksi. Kysely on avoinna 4.6.2019 saakka.
– Litmasenpuisto on ollut jo useamman vuoden investointilistalla, ja ennen kaikkea korttelileikkipaikka vaatii ensimmäisenä kunnostusta. Kunnostustarve on ollut tiedossa, sillä leikkipaikka on 1990-luvun alkupuolelta ja jo loppuunkäytetty kohde.
Maanantai-iltana Litmasenlammella kävelemässä ollut Teemu Myöhänen sanoo, että lammen ympäristön aktiviteetit ovat kovassa käytössä.
– Paikasta kannattaa ehdottomasti pitää huolta, sillä käyttöaste on kova. Jos jotain saisin lisäksi toivoa, niin muutamat liikuntavälineet olisi kiva saada, vaikkapa leuanvetotangot. Olen tässä kävellessäni miettinyt jo paikankin, mihin ne sopisivat, Myöhänen kommentoi.

Yleissuunnitelman tavoitteena on katsoa aluetta kokonaisuutena, hahmottaa korjaustöiden tarve ja investointien määrä, ja sen jälkeen alkaa toteuttaa korjauksia pala kerrallaan.
– Aloitamme leikkipaikasta, mutta katsotaan, mitä kaikkea muuta palautetta saadaan. Kaikkea ei tehdä heti, vaan toteutus jakaantuu useammalle vuodelle.
Niska tietää, että kunnostustarvetta olisi myös valaistuksessa, kalusteissa ja oleskelualueiden kehityksessä, liikennejärjestelyjä pitäisi suunnitella ja ulkoilukäytäviä kunnostaa.
– Kyselyssä voi merkitä tarkkaankin, mikä kohta vaatisi kunnostusta. Lammen ympäristössä ja käytävien varsilla on myös vieraslajiongelmaa, johon pitäisi puuttua.