Lottien leipää kysytään ympäri Suomea

Pirkko Nousiainen, Maire Rautakoski, Sirkka-Liisa Saastamoinen ja Leena Savolainen herättivät talvisodan leivän uudelleen henkiin. Leipää valmistetaan niin kauan kun kysyntää riittää. Kuvat Inka Matilainen

Kuopion Lottaperinneyhdistys herätti perinteisen talvisodan leivän uudelleen henkiin.

Kuopion Lottaperinneyhdistys leipoi 100-vuotiaan Suomen kunniaksi uudelleen Talvisodan leivän. Leipä saavutti niin suuren suosion, että nyt sitä myydään useissa kuopiolaiskaupoissa ja tilataan kymmeniä kappaleita ympäri Suomen.

IDEA syntyi jo vuoden alussa, kertovat yhdistyksen entinen puheenjohtaja ja kunniajäsen Pirkko Nousiainen, nykyinen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Saastamoinen, jäsen Leena Savolainen sekä lotta Maire Rautakoski. Tammikuussa Nousiainen oli pitämässä tilaisuutta veteraaneille. Yleisön joukosta heitettiin ilmoille kysymys, että saako talvisodan leipää enää mistään.
– Eräs pikkulotta kertoi, kuinka hän kaivoi leivän aina isän rintataskusta ja kuinka hyvää se oli. Hän kysyi, voisiko leipää saada jostain. Vastasin hänelle, että ehkäpä.

SEURAAVANA päivänä Nousiainen soitti Savolaiselle, että nyt tehdään ihan oikeasti tämä leipä. Toreille ja turuille myytäväksi leipää ei kannattanut lähteä leipomaan itse. Siksipä yhdistys otti yhteyttä pielaveteläiseen Puustelli-leipomoon.
– He innostuivat ajatuksesta heti ja heidän avullaan hankimme leivälle ja sen pakkaukselle myös tuotesuojan.

KESÄKUUN 5. päivä naiset matkasivat pääkaupunkiseudulle, jossa he tarjosivat leipää itse tasavallan presidentille. Presidentti oli hyvin otettu leivästä ja ihasteli erityisesti sen tuoksua.
– Oli myös hienoa, kun presidentti myönsi ihan avoimesti, ettei hän tiennyt kaikkea leipään ja lottiin liittyvää historiaa. Hän olisi voinut esittää tietävänsä, muttei tehnyt niin. Hän oli kiitollinen tiedosta ja se teki vaikutuksen.

LEIPÄ oli hilkulla päätyä myös Linnan juhlien tarjoiluihin. Se oli jo käytännössä menossa juustopöytään.
– Mutta lopulta juhliin valittiinkin kotimaiset juustot, joiden kanssa leipä ei kuulemma sopinut.

ALUKSI leipää myytiin erilaisissa tapahtumissa ja yhdistyksen tilaisuuksissa. Se kuitenkin otti niin kovaa tuulta alleen, että leipomo halusi sen myös kauppoihin. Kuopiossa leipää saa muun muassa Prismasta, molemmista Citymarketeista ja keskustan isoista ruokakaupoista.
– Koko ajan on myös mennyt isoja tilauksia ympäri Suomea. Leipää on viety tai jaettu lahjana. Meidän myymistä leivistä saadut rahat käytetään yhdistyksen toimintaan sekä lottien ja pikkulottien kuntoutukseen. Leipomo saa kaupan leipien tuotot.
Leipää tarjotaan myös Isä Camillon ja Kuopio Klubin itsenäisyyspäivän aterialla.

LOTTA Maire Rautakoski palveli sotavuosina ilmavalvontalottana, eikä näin ollen ollut leipomassa leipää. Hän kuitenkin muistaa sen maun. Eikä uusi leipä kuulemma häviä sille yhtään.
– Kyllä se niin hyvää on, ettei muuta välittäis syödäkään.

TALVISODAN leipä on ruisleipää, jota lotat leipoivat käsin sodan aikaan 100 000 kiloa per päivä. Leipä leivottiin yksityiskodeissa.
– Joka pitäjältä valittiin parhaat uunit, joihin mahtui vähintään 12 leipää. Uuneja lämmitettiin joka toinen yö, jottei savu näy.
Leipä on 100 prosenttista ruista ja sen idea oli säilyä jopa vuosia. Moni sotilas kantoi kuivaa leipäpalaa povitaskussaan ja se on jopa pelastanut henkiä tiukoissa paikoissa.
– Eräs veteraani kertoi, että hän oli joutunut mottiin ja taskussa oli ollut ainoastaan tätä leipää. Hän oli ollut motissa 4 vuorokautta kunnes heidät löydettiin koiran avulla.