Löylyä lissee!

Hiki hitsaa joukkueen, mutta saunaillassa ne saumat hiotaan. Tätä osuvammin tuskin voi käsitettä saunailta kiteyttää? Futisjoukkueilla alkaa nimittäin nyt olemaan ne hetket käsillä, kun saunat laitetaan tulille ja kauden aikana kertyneet kilometrit hikoillaan lauteille. Ja vaikka saunassa kuuluukin peseytyä, niin tässä tapauksessa se suurin suihkuttelu lienee kuitenkin sosiaalinen saippuointi. Ei niin raskasta kautta näet olekaan, etteikö sitä saunan lauteilla saataisi yhdessä hikoilemalla kevennettyä.
Monet kauden aikana annetut harhasyötöt haihtuvat saunassa pois ja raskas kausi valutetaan pikkuhiljaa pesuveden mukana lattiakaivoon. Siinä pelimiehen puhdistuessa ja vettä kiukaalle heitellessä myös hyvät hetket nousevat löylytuoksun mukana ilmoille. Onnistumisia ja riemun aiheita sihahtaa mieleen samaa tahtia, kun löylyvettä höyrystyy tulikuumista kiuaskivistä. Ja juhlan aihettahan nyt on.

Lauantaina KuPS varmisti nimittäin hopeamitalin Kuopioon ja juhlat olivat kaupungilla sen mukaiset. Iloista remuilua ja railakasta juhlintaa oli hauska seurata Kuopion yössä, kun juhlaväki, pelaajat ja kannattajat riemuitsivat isona perheenä koko kaupungille yhteistä mitalia. Oli kuin koko Kuopio olisi ollut yhtä keltamustaa jalkapallojoukkuetta. Sunnuntaina moni juhlahumuilija varmasti nukkuikin sitten pitkään, sillä sen verran iloista se juhlinta oli aina pikkutunneille asti. Itsekin siellä mukana tietenkin riekkuneena.

Vaan yksipä ei saanut sunnuntaina nukkua pitkään. Nimittäin perinteitä kunnioittaen joukkueen sauna lämpiää kauden päätteeksi myös sunnuntaiaamuna. Ja koska kauloihin ripustettiin viimeisen pelin jälkeen jalometallia, niin vanhan kansan pelimiehenä toivoisin, että kovakuntoisimmat pilkkoivat joukkueelle saunapuut vielä maanantainakin. Siitä pidemmälle ja emäntäväki yleensä hakee ukkonsa kotio, palauttaen pelimiehen takaisin arkeen ja maan pinnalle.
Arkeen palautuu tosin yhteen hitsattu ja saumoista tiiviiksi hiottu pelimies. Onnea ukot. Olette saunanne ansainneet. Lissee löylyä!

Kirjoittaja on KuPSin puujalka. Lähetä palautetta: kolumnit@viikkosavo.fi