Luistelukausi avattiin vihdoin satamassa

Markku Söderström aikoo tänä vuonna osallistua Finland Ice Marathonin 50 kilometrin lenkille. Kuvat: Aija Pirinen

Jäälatuja vielä odotellaan.

Luistelukansan pitkä odotus palkittiin viime viikonloppuna, kun sataman jäärata saatiin viimein avattua.
Tuulesta ja lumisateesta huolimatta satamassa kävi viikonloppuna varsinainen kuhina ja eri-ikäisiä luistelijoita oli jääradoilla ajoittain ruuhkaksi asti.
Myös sataman Roll Laivojen laivakahvilassa riitti viikonloppuna väkeä.
– Lauantaina asiakkaita oli noin 300 ja sunnuntaina 200. Heistä noin neljännes oli välinevuokraamon asiakkaita, Lakeland Lines Oy:n toimitusjohtaja Noora Kivi kertoo.
Kivi suhtautuu alkaneeseen talvikauteen odottavin mielin.
– Viime talvikausi jäi melkoisen torsoksi, kun jäät olivat höttöiset eikä esimerkiksi jäälatuja saatu tehtyä ollenkaan. Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä. Jää on paksua teräsjäätä ja luntakin on luvassa hiihtolatuja varten.
Kivi kertoo, että parhaimmillaan laivakahvilassa on takavuosina ollut toimintaa vielä huhtikuun alussakin.
– Huonoimmillaan homma on taaskin loppunut jo viikolla 10, eli hiihtolomaviikolla.

Viikonloppuna jääradan vierellä näkyi myös muutamia hiihtäjiä, mutta kunnon latuja jäille ei vielä alkuviikostakaan ole päästy tekemään. Kuopion kaupunki tiedotti maanantaina, että on jäälatuja tampattu, mutta hienojakoinen lumi ei tartu jäähän ja jäällä tuiskuava lumi tukkii kunnostetun jäljen hyvin pikaisesti.
Kallaveden hiihtolatuja vielä odotellaan, mutta Valkeisenlammelle jäälatu saatiin tehtyä eilen tiistaina.

Innokas pikaluistelija Markku Söderström kävi sunnuntaiaamupäivästä jalkaisin tarkastamassa sataman jään kuntoa.
Jo aamusta hän oli käynyt luistelemassa 20 kilometrin lenkin Lippumäen tekojääradalla. Kaupunginvaltuutettuna Söderström näkee jääradan ja myös helmikuisen Finland Ice Marathon -tapahtuman merkittävänä koko Kuopiolle.
– Jääradan tarpeellisuudesta näyttönä on jo yksin se, että täällä on näin paljon väkeä. Viikonloppuna täällä on ollut varmaan tuhansia ihmisiä.
– Finland Ice Marathon -tapahtumasta pitää Kuopiossa pitää kynsin hampain kiinni, itsekin kisaan osallistuva Söderström sanoo.

Arviolta useampi tuhat ihmistä kävi viikonlopun aikana luistelemassa satamaan avatulla jääradalla. Innokas pikaluistelija Markku Söderström kävi sunnuntaina katsomassa jään kuntoa.