Lukijamäärä ilahduttaa poikkeusoloissa

Eilen julkaistu Kansallinen mediatutkimus kertoo mielenkiintoista tietoa lehtien ja erityisesti paperilehtien lukijamääristä. Viikkosavon printtilehteä lukee viikoittain huimat 75 000 lukijaa. Luku on melkoinen, kun huomioi, että lehteä painetaan vain 55 000 kappaletta. Lukijamäärä on siis 20 000 painosmäärää suurempi. Sisarlehti Kuopion Kaupunkilehdenkin lukijamäärä, 64 000, on lähes 10 000 enemmän kuin lehden painosmäärä.

Tällainen yhtälö on Suomen kaupunkilehdissä poikkeuksellinen. Monilla ilmaiseksi jaettavilla kaupunkilehdillä lukijamäärä on merkittävästi painosmäärää pienempi. Eli lehtiä menee lukematta roskiin.

Johtuuko Viikkosavon ja Kaupunkilehden printtilehtien suuri lukijamäärä lehtiemme poikkeuksellisesta kiinnostavuudesta, vai olemmeko me kuopiolaiset vain ahkerampia printin kuluttajia – se jää vain arvailuksi. Mutta joka tapauksessa luvut osoittavat, että 2020-luvullakin paikallinen paperilehti on ihmisille edelleen tärkeä.

Hyvät lukijamäärät ovat meille lehdentekijöille aina ilouutisia. Mutta niistäkin huolimatta tällä viikolla meidänkin mielissämme päällimmäisenä on ollut suru ja myötätunto. Koronavirus ja sen aiheuttamat poikkeustoimet vaikuttavat rajusti myös meidän lukijoittemme ja ilmoittaja-asiakkaittemme elämään ja toimeentuloon. Moni yrittäjä menettää viruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi toimeentulonsa. Virus vaikuttaa myös meihin lehdentekijöihin. Teemme lähiviikkoina hieman pienempiä lehtiä ja henkilöstömme on tällä viikolla siirtynyt tekemään lehtiä etänä kotikonttoreista käsin.

Myötäelämme asiakkaittemme ja monien lukijoittemme hätää. Nyt jos koskaan on aika unohtaa kaikki turhanpäiväiset pikkuasioista nahistelut ja kansaa kahtia jakavat someriidat. On aika keskittää energiamme toisistamme välittämiseen, naapuriapuun ja niihin asioihin, jotka meitä yhdistävät.
Toivottavasti tämä poikkeusaika opettaa meille kaikille jotain syvempää elämän tarkoituksesta.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.