Lukijaraati: Ikäihmisillä on viisautta toimia fiksusti

Hallitus korostaa nyt ihmisten omaa harkintaa ja vastuuta lähikontakteissa muiden kanssa. Kuva: Aalto Risto

Viikkosavo kysyi, mitä mieltä lukijaraatilaiset ovat ikäihmisten liikkumis-rajoituksista. ”Ikäihmisten eristäminen tuntuu ajattelemattomalta ja julmalta”.

Sanna Marinin (sd) hallitus lievensi reilu viikko sitten koronarajoituksia purkavassa paketissaan yli 70-vuotiaita koskevaa liikkumisrajoitusta aiemmasta velvoittavasta käytännöstä suosittavaksi. Hallitus korostaa nyt ihmisten omaa harkintaa.
Viikkosavo kysyi lukijaraatilaisilta, mitä ajatuksia hallituksen aikaisempi linjaus ikäihmisten liikkumisrajoituksista ja uudet päätökset heissä herättävät.

Osa raatilaisista kuuluu itsekin riskiryhmään ja on elänyt viime aikoina vapaaehtoisessa karanteenissa. Osalla taas elämä on pyörinyt lähes entisellään. Kaikkien vastauksista käy kuitenkin ilmi, että kotona oleminen on lisääntynyt ja ihmisten tapaaminen vähentynyt.
– Vaikka en ole ollut karanteenissa, niin vapaaehtoista eristäytymistä on tullut harrastettua. Kotoilua ja mökkeilyä kauniista keväästä nauttien. Eikös se ole meille suomalaisille helpotus, että saa ihan luvan kanssa väistellä muita ihmisiä!, yksi raatilainen kertoo.
– Olen ollut vapaaehtoisessa lievässä karanteenissa. Välttäen tahallisia riskejä, mutta reilusti ulkona ja kaupoissa rauhallisempina aikoina. Yhteys lastenlapsiin on jäänyt videoitten tasolle, sanoo toinen.

Vastaajista monet pitivät hallituksen ratkaisua eristää ikäihmiset epidemian alkuvaiheessa hyvänä. Useista raatilaisista on kuitenkin hyvä, että rajoituksia aletaan kesän alussa höllentää. Moni heistä uskoo, että ikäihmisiltä löytyy viisautta ja harkintakykyä toimia fiksusti.
– Epidemian, joka muuttui pandemiaksi, alussa oli aivan oikein eristää ikäihmiset sekä muutkin riskiryhmiin luokitellut terveydellisistä syistä. Tilanteen nyt rauhoittuessa jonkin verran minusta ikäihmisten täydelliseen eristämiseen ei ole enää tarvetta ja hyvä, että uusi linjaus suositukseksi tehtiin, kommentoi yksi raatilainen.
– Uusi suositus on parempi ja jättää varaa jokaisen omaan harkintaan. Uskoisin, että jokainen tervejärkinen ”vanhus” osaa oikein toimia, sanoo toinen raatilainen.

Toisista eristäminen on tuntunut suorastaa julmalta ja osa pelkää sen sivuvaikutuksia.
– Ikäihmisten eristäminen tuntuu ajattelemattomalta ja julmalta. Ihmiset, joilla ei ole niin kovin paljon vuosia jäljellä joutuivat viettämään aikansa ilman läheistensä seuraa, harmittelee yksi raatilainen.
– Vanhusten eristyksissä olo tuo valitettavasti esiin paljon ikäviäkin asioita heidän kannaltaan katsottuna. Moni laitostuu kotonaan. Moni on myös digitön, joten verkon palvelut ovat heiltä saavuttamattomissa, yksi vastaaja pohtii.

Eräs raatilainen muistuttaa, että vaikka ikä onkin riskitekijä, eivät yli 70-vuotiaat ole yhtä ja samaa porukkaa.
– Yksilölliset erot ovat valtavia. Terveyserot, asuminen, aktiivisuus ja taloudelliset tekijät ovat hyvin erilaisia, joten hallituksen uusi linjaus velvoittavasta karanteenista suosituksen suuntaan on oikea, hän sanoo.

Hallituksen uusiin linjauksiin toiset suhtautuvat positiivisesti.
– Uudet linjaukset ovat oikeita, mutta liian hitaita. Hallittu rajoitusten purkaminen on oikea linjaus. Ei Suomen taloutta pidä romahduttaa sulkemalla elinkeinoelämä viruksen leviämisen estämiseksi. Kannatan rajoitusten purkua, vastaa yksi.
Osa taas toivoisi, että yhteiskunnan avaaminen tehtäisiin harkitusti ja halliten, jottei virus lähtisi uudelleen leviämään voimalla.
– Pelkään, että yhteiskuntaa avataan liian nopeasti ja liian paljon. Kannattaisi katsoa miten Ruotsissa on käynyt. 10 hengen kokoontumisrajoitus saisi pysyä, samoin ravintolat ja urheilutapahtumat kiinni, näkee toinen.

Lukijaraati

  • Viikkosavon Lukijaraadin ideana on ottaa tavalliset kuopiolaiset mukaan lehden tekoon ja sitä kautta osallistumaan sekä vaikuttamaan Kuopiossa tapahtuviin asioihin.
  • Noin kerran kuussa raatilaisille lähetetään kysely sähköpostitse ja pyydetään heiltä näkemyksiä ajankohtaisiin asioihin.
  • Lukijaraatiin voit liittyä osoitteessa: www.viikkosavo.fi/lukijaraati