Lukijaraati: Niirala paras kaupunginosa

Valkeisenlampi on lukijaraatilaisten mielestä Niiralan ja Kuopion helmi. Kuvassa juhlijoita lammella. Kuva Aake Roininen

Viikkosavo kysyi lukijaraadilta, mikä on Kuopion paras kaupunginosa ja mikä taas miellyttää vähiten.

Hieman yli 20 prosenttia Viikkosavon lukijaraatilaisista on sitä mieltä, että Kuopion paras kaupunginosa on Niirala. Kakkossijalle vastauksissa yli Puijonlaakso ja kolmanneksi Itkonniemi – Männistö – Linnanpellon alue.
Idyllinen, rauhallinen kaupunginosa. Kauniita vanhoja taloja ja puutarhoja, lampi ja sen ympärillä kauniit istutukset, perustellaan Niiralaa yhdessä jos toisessakin vastauksessa. Valkeisenlampi nousee kaikissa vastauksissa esille erittäin positiivisessa valossa.
– Kyllä se Niirala on ja erityisesti Teatterin ja Valkeisen lammen seutu. On varmaankin paljon syytä pitää Niiralasta, joka on tosi kaunis ja rauhallinen alue ihan keskustan tuntumassa. Valkeisen lampi on helmi keskellä kaupunkia eikä sellaisia löydy paljonkaan maailmalta, perustellaan muun muassa yhdessä vastauksessa.

Eräs raatilainen pitää myös Niiralaa Kuopion parhaana asuinalueena, mutta löytää siitä myös heikkouksia.
– Kaunis, kamala Niirala. Niirala on kaunis varsinkin keväällä tai alkukesällä, kun vanhojen puutarhojen puut kukoistavat. Mutta pian koko kaupunginosa haisee kissanpissille kun pihlajat aukaisevat kukkaterttunsa. Myöskin syksyn ruskassa Niirala on kaunis. Mutta palvelujen laita on heikommin, hän sanoo.

Puijonlaaksoa taas kuvaillaan turvalliseksi ja alueen palveluja kattaviksi.
– Turvallinen ja kattavat palvelut, lyhyt matka keskustaan, ja Prismaan, luonto ja Puijo heti vieressä sekä vesialueitakin, perustelee yksi raatilainen.
– Kävelymatkan päässä keskustasta, erittäin hyvät bussiyhteydet ja nopeat pyörätiet. Kaikki tärkeät palvelut löytyvät lähekkäin. Kaupat, apteekki, kampaamot, eläinlääkäri ja hyvä kirjasto, kirkko sekä pizzeria palvelevat. Koulutkin ja päiväkoti löytyvät alueelta, jatkaa toinen.

Ikävimmän asuinalueen viitta laskeutuu Petosen ylle. Alueen maine turvattomana ja levottomana, sekä epämääräisenä ja sotkuisena Kuopion ”ghettona” pitää edelleen vahvasti pintansa.
– Keskusta (ainakin) siellä on levoton. Turvattoman tuntuinen paikka, jolla on ollut huono maine jo kauan, pohtii eräs vastaajista.
– Kun muutin Kuopioon maaliskuussa 2012 minulle kerrottiin, että poliisi vierailee kaikkein eniten Petosella, sanoo toinen.

Petosen puoltajia kuitenkin löytyy. Yksi raatilaisista on ehdottomasti sitä mieltä, että Petonen on Kuopion paras asuinalue ja yhtenä isona perusteluna siihen ovat laajat palvelut.
– Monella on valitettavasti vieläkin se käsitys, että Petonen on rauhaton kaupunginosa, mutta itse täällä lapsuuteni viettäneenä, sekä aikuisena paluumuuttajana olen todennut, että meininki on rauhoittunut paljonkin villeimmistä 90-luvun vuosista. Se, miksi pidän Petosesta asuinalueena, on palvelujen läheisyys. On kauppoja, kirjasto, koulut ja apteekki lähellä. Ulkoilumaastot ja liikuntamahdollisuudet ovat varsinkin näin korona-aikana olleet monelle tärkeä henkireikä.

Osa raatilaisista taas ei pysty nimeämään parasta eikä ”pahinta” asuinaluetta. Osa vastaajista kokee, ettei tunne asuinalueita riittävän hyvin tuomitakseen niitä. Osa taas ajattelee, että jokaiselle se oma on syystä tai toisesta rakkain ja ei ole siksi toinen toistaan parempi.
– Mikään kaupunginosista ei ole sellainen, mikä ei miellyttäisi. Luonto on kaunista kaikissa kaupunginosissa Kuopiossa, sanoo yksi raatilainen.
– Luulenpa, että jos olet jonnekin asettunut, niin se on hyvä paikka. Kaikissa kaupunginosissa on varmaan hyvät ja huonot puolensa. Tietenkin jos on levoton ympäristö niin siellä en viihtyisi, jatkaa toinen.

  • Mikä sinusta on Kuopion paras tai ”pahin” asuinalue ja miksi? Osallistu keskusteluun: mielipide@viikkosavo.fi