Lukioon uppoaa helposti 2 000 euroa

Irja Valta valmistautui lukion alkuun ostamalla tietokoneen, kirjoja, repun ja vihkoja, sekä muita koulutarvikkeita.

Moni vanhempi saattaa yllättyä, kuinka paljon ilmainen toisen asteen koulutus kuitenkin vie rahaa.

Maaningalla asuva Irja Valta (16) aloitti viime viikolla toisen asteen opinnot Kuopion klassillisessa lukiossa urheilulinjalla. Mitä luultavimmin edessä on kolmen ja puolen vuoden koulutusrupeama. Kun koulupaikka kesäkuun puolivälissä aukesi, piti myös vanhempien pikkuhiljaa alkaa aukoa kukkaronnyörejään.

– Heti kesän alussa ostimme minulle lukion vaatimukset täyttävän uuden tietokoneen. Se maksoi pyöristetysti 400 euroa, Irja kertoo.

Heinäkuussa Irja aloitti kirjojen metsästyksen. Ensimmäiseen jaksoon hän tarvitsi kuusi kirjaa.

– Ne maksoivat yhteensä 120 euroa. Kallein kirja olisi uutena maksanut yli 45 euroa, mutta onneksi sain sen käytettynä edullisemmin.

Irja on valinnut lukevansa pitkän matematiikan, mikä tarkoittaa myös laskimen ostoa tulevaisuudessa. Laskinten hinnat vaihtelevat, mutta pitkään matematiikkaan tarvitaan yleensä reilu 100 euron laskin.

Karkealla yhteenlaskulla kolmevuotisen lukion tarvikkeet maksaisivat näillä summilla yli 2 000 euroa. Näin on arvioinut myös Suomen lukiolaisten liitto.

Tietokone
pakollinen

Nykyisin joitakin kirjoja voisi ostaa myös e-kirjoina. Irja halusi kuitenkin mieluummin perinteisiä oppikirjoja.

– Mietin sitä, että jos kirjoitan kolmeen ja puoleen vuoteen, taitaa olla riski, että e-kirjojen käyttöoikeus loppuu ennen sitä. Perinteiset kirjat ainakin pysyvät niin kauan kuin niitä tarvitsee. Ja luen mieluummin perinteistä kirjaa kuin näytöltä.

Tietokone on siitä huolimatta pakollinen hankinta, vaikkei e-kirjoja käyttäisikään. Esimerkiksi kaikki esitelmät on kirjoitettava koneella.

– Ja sitten kun joskus kirjoitan ylioppilaaksi, sähköiset ylioppilaskirjoitukset ovat käytössä. Jokainen kirjoittaa ne omalla koneella.

Irja kertoo, että tietokoneen käyttöä harjoitellaan lukiossa muun muassa opinto-ohjauksen kursseilla.

”Menot olleet
kohtuulliset”

Irjan isä Kimmo Valta sanoo, että aina menot tuntuvat paljolta, kuten myös lukiohankintojen kanssa. Mutta hänen mielestään menot ovat olleet ymmärrettäviä ja kohtuullisia. Hän muistuttaa, että yhteiskunta kuitenkin tarjoaa ilmaiseksi niin hyvän koulutuksen, että kulut olisivat huomattavasti kalliimmat, jos opetuskin vielä maksaisi.

– Mielestäni kirjojen hinnat ovat ihan kohtuulliset, varsinkin, jos ne löytää käytettyinä. Kaikki tähänastiset menot ovat olleet kyllä tiedossa, yllätyksiä ei ole vielä tullut. Yksi iso kuluerä tulee varmasti vielä muiden lisäksi olemaan Irjan vanhojentanssit, että mekkoa voisit alkaa ommella, isä heittää Irjalle virne kasvoillaan.

Kimmo kuitenkin tietää, että joillekin perheille lukiokustannukset voivat olla harmaita hiuksia aiheuttavan suuret.

– Olen kuullut ja uskon, että talous voi joillain perheillä olla tiukilla. Jos vaikkapa useampi lapsi on samanaikaisesti lukiossa ja on vielä esimerkiksi yksinhuoltajaperhe.

 

Kaupungilta ei varsinaisesti tukea

Kuopion kaupungin lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen kertoo, ettei kaupungilla varsinaisesti ole mitään erillistä tuen muotoa niille, joille lukiokustannukset käyvät kalliiksi.

– Olen kuullut, että esimerkiksi seurakunnat ovat tukeneet joitakin perheitä. Ja toki lukiokustannuksia huomioidaan toimeentulotuessa, jos perhe sitä saa, Kervinen sanoo.

Kuopion lukioissa on kuitenkin varauduttu avustamaan lukiotaipaleen alkua niin, että lukioilla on joitakin tietokoneita, joita opiskelijat saavat käyttää koululla ollessaan.

– Eli jos ei ole heti saanut hommattua omaa tietokonetta, voi lukion aloittaa käyttämällä koulun tietokonetta, mutta sitä ei esimerkiksi saa viedä kotiin. Eli tämä ei ole kovin pysyvä ratkaisu, vaan tilapäinen apu.

Pelastakaa Lapset ry:llä on Eväitä elämälle -ohjelma, jossa tuetaan vähävaraisten perheiden lasten koulunkäyntiä ja harrastamista. Eväitä elämälle -ohjelma myöntää oppimateriaalitukea nuorille, joiden koulunkäynnin jatkuminen peruskoulun jälkeen on uhattuna perheen vähävaraisuuden vuoksi. Tukea voi hakea omalla paikkakunnalla sijaitsevalta Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykseltä, joka on mukana Eväitä Elämälle -ohjelmassa.