Lukutoukat ja madonluvut

Ennen maailmankirjat olivat sekaisin. Nyt ne on lainattu digitoitaviksi, muttei valmista kai tule. Kirjat tuntuvat katoavan. Lukeminen vähenee. Aivot surkastuvat. Suomen niemen täyttää kansa, joka sormillaan haroo kiivaasti kosketusnäyttöjään. Se ei kuule linnunlaulua. Lapsen itkun se kuulee langattomasti. Se on herkistynyt älylaitteiden värinälle. Sen sängyissä värisee huippukiva kaalimato. Sieltä kansa nousee hajanaisena laumana töihinsä päivä päivältä väsyneempänä. Osa laumasta jää sänkyihinsä huutamaan ettei töitä ole. Hallitus istuu riihessään, vaikkei kukaan taida enää tarkalleen tietää mitä puiminen on. Nyrkkiä puidaan.

Tilastokeskuksessa on vielä muutamia laskutaitoisia. Ynnäilyn tulos on, että kirjojen lukeminen vähenee. Ruutuaika kasvaa. Uni- ja nukahtamisvaikeuksien määrät kasvavat. Keskittymiskyky heikkenee ja sillä vähäisellä jäljellä olevalla kyvyllä keskitytään itseensä.

Toisaalla tutkijat ovat selvittäneet, että kirjoja lukeneen teinin sanavarasto on 70 000 sanaa ja lukemattoman nuoren 15 000 sanaa. Sanojen laatua ei tutkittu, mutta minulla on siitä arvaukseni. Lisäksi on tutkittu, että mitä enemmän pikkulapset viettävät aikaa älylaitteen ääressä, sitä hitaammin he oppivat puhumaan. Ehkä puhetaidostakin pitäisi luopua. Kirjoitustaidostahan olemme jo luopuneet.

Ilmeisesti kaikkea tätä silmällä pitäen ymmärtämätön, mutta korkea taho, muuttaa äidinkielen ylioppilaskirjoituksen nelituntiseksi. Eipä tarvitse keskittyä ja osata montaa sanaa. Tuossa ajassa ennättää syödä eväät ja ottaa muutaman selfien. Nettiyhteys on järjestetty ylioppilastutkintolautakunnan puolesta.

Numeroarvioinnista on peruskoulussa jo luovuttu. Tämä on hyvä, koska kansakunnan itsetunto on aina ollut huono. Ei kestetä epäonnistumista tai täsmällistä kritiikkiä. Parempi luopua kouluarvosanoista, elää harhassa ja arvioida, kuten valtioneuvosto kautensa oletetussa puolivälissä: ”Kokonaisuutena ollaan oikeassa suunnassa.”

Kieli on ajattelun väline. Lukemattomuus tyhmentää.

Kirjoittaja on onnellinen fyysikko.