Luokkatiedottomat

Luokkatiedottomuus on laajeneva epidemia. Luokkatiedottomuutta ilmenee erityisesti yhteiskuntaluokkien ääripäissä. Osa menestyneistä ja etuoikeutetuista kansalaisista kärsii oireista, joissa he kuvittelevat oman menestyksensä olevan vain omaa ansiotaan. Etuoikeutettu voi esiintyä varhaiskypsänä sijoitusguruna tai nuorena uraohjuksena. Samasta vaivasta kärsivät myös ne päähän potkitut, joiden mielestä oma köyhyys ja kurjuus ovat omaa syytä.

Luokkatiedottomuuden tilan toisessa ääripäässä kerrotaan mielellään, kuinka menestys on pelkästään oman ahkeruuden ja lahjakkuuden ansiota. Nämä menestyjät ovat usein jo lapsesta alkaen avartaneet maailmankuvaansa matkailemalla Aasiasta Amerikkaan. He ovat harrastaneet ahkerasti ilman, että on tarvinnut miettiä, onko siihen varaa vai ei. Nuoruudestaan he muistavat vanhempien ja yhteiskunnan tukemat yliopistoajat, lääkiksen ja oikiksen bileet, toveritoimikunnat, joilla oli omat talot ja sponsorit. Aikuisena he ovat saaneet suuren asunnon hankintaan lainaa ilman vaikeuksia, koska iskä ja äiskä olivat mukana pankissa. Luokkatiedoton ei tunnista yhteyttä oman menestyksensä ja näiden isolta osin lahjana tulleiden etuoikeuksiensa välillä.

Yhteiskuntaluokkien toisessa ääripäässä lapsi jää sosiaalisten verkostojen ulkopuolelle siksi, ettei perheellä ole varaa järjestää syntymäpäiväkutsuja eikä osallistua varakkaampien perheiden lasten tapaan suosittuihin harrastuksiin. Myös kouluaika voi jäädä huonoksi kokemukseksi, koska merkkivaatteiden ja uusien teknologialaitteiden puuttuminen saattaa altistaa koulukiusaamiselle. Perheen varattomuuden vuoksi peruskoulun jälkeisen koulutuksen rahoittaminen saattaa jäädä vain utuiseksi haaveeksi. Tästä kaikesta luokkatiedoton syyttää ennen kaikkea itseään. Tällaisessa tilanteessa ratkaisujen löytäminen on vaikeaa.

Yhteiskuntaluokka on asema, johon synnytään ja jonka määrittelemällä tiellä tutkimusten mukaan valitettavan usein etenemme. Luokkatausta vaikuttaa menestymisen mahdollisuuksiin, vaikka meille yksilöteologiaa paljon tuputetaankin.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja.