Luontoarvoja ihmisten arkeen ja yritysmaailmaan

Luontoarvot ovat aina olleet tärkeitä Sampo Jaakkolalle. Kuva: Inka Matilainen

KLYY:n uusi puheejohtaja Sampo Jaakkola kysyy, ovatko työpaikat ja vessapaperi saastuneen veden ja metsien hakkuun arvoisia.

Kuopiolainen Sampo Jaakkola valittiin vuodenvaihteessa Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen (KLYY) puheenjohtajaksi. Kolmekymppinen mies ehti toimia yhdistyksen hallituksessa hetken aikaa viime vuonna ennen puheenjohtajuuttaan.
Jaakkola on paljasjalkainen savolainen ja hän on ollut mukana useammassakin yhdistyksessä ja taustaa on myös liike-elämän puolelta. KLYY:n toimintaan Jaakkola lähti mukaan, koska hän on aina ollut luontoihminen ja aikaa vapautui riittävästi.
– Luonto on konkreettinen asia, joka koskee meitä kaikkia ja siitä pitäisi puhua vielä enemmän. Uutena puheenjohtajana haluan tuoda luonnonsuojelua enemmän ihmisten arkeen, muun muassa tuomalla luontoarvoja myös yritysmaailmaan. Uskoisin, että kaikki arvostavat ekologisia arvoja, mutta ihmisillä on niistä paljon näkemyseroja.

ESIMERKIKSI Puijon suhteen Jaakkola on kiertänyt keskustelemassa niin yrityksissä, kaupungilla kuin oppilaitoksissa yrittäen saada eri osapuolet yhteiseen Puijon kehittämishankkeeseen mukaan. Hän sanoo KLYY:n haluavan olla mukana viemässä Puijoa eteenpäin niin, että luonto säilyisi ja mahdollisimman moni pystyisi nauttimaan Puijosta myös tulevaisuudessa.
– Kehitys ei aina tarkoita sitä, että pitää rakentaa jotain. Kun golf torpattiin, tilalle tuli frisbeegolf, jonka harrastajia on enemmän kuin golfin harrastajia ja se on huippujuttu. Nyt Puijolle on tulossa merkattuja maastopyöräreittejä. Ihmiset matkustavat usein luontoelämysten perässä. Suomessa on mahtava luonto ja jokamiehenoikeudet. Se on asia, jota kannattaisi hyödyntää ihan bisnesmielessäkin. Muualla maailmassa Puijon kaltaiseen paikkaan olisi pääsymaksu, mutta meille se on itsestäänselvyys.

JAAKKOLA muistuttaa, että KLYY toimii aina lain puitteissa. Jos yhdistys epäilee, että luontoarvoja ei ole tutkittu riittävästi, se tekee siitä selvityspyynnön. Pyyntö tehdään aina ammattimaisin ja painavin perustein. Kaikki yhdistyksen kannanotot ja lausunnot ovat nähtävillä sen nettisivuilla.
– Virkamiehet sitten loppukädessä päättävät kuinka käy. Me ei tehdä kannanottoja tuosta noin vaan tai kenenkään kiusaksi, vaan yhdistyksessä on paljon osaamista ympäristölupa-asioissa.

PUIJO on Kuopiossa aina keskustelua herättävä aihe, mutta mitä Jaakkola haluaa sanoa liittyen ajankohtaiseen Finnpulpiin?
– Tehdas laskee Kallaveteen kymmeniä tonneja jätettä, mikä saastuttaa Kallaveden ja heikentää kalojen sekä muiden eläinten elinoloja. Sen lisäksi tehtaan pyörimiseen on hakattava 6,7 miljoonaa kuutiometriä puuta vuodessa ja on laskettu, että alueemme puut eivät siihen välttämättä riitä, jolloin puuta on haettava idästä lisää.

JAAKKOLA muistuttaa, että vaikka Finnpulpia mainostetaan maailman ympäristöystävällisimpänä ja sillä on tiukimmat määräykset, on se myös maailman suurin havusellutehdas.
– Ja kun se on suurin, se myös saastuttaa paljon. Se, että se on ympäristöystävällisin ei tarkoita, ettei tehdas saastuttaisi.

OVATKO laskennalliset muutama tuhat työpaikkaa ja vessapaperi, jonka tekemisen tuotot menevät lopulta ulkomaille, saastuneen veden ja metsien hakkuun arvoisia, kysyy Jaakkola. Hän lisää, että Suomessa metsät ovat vielä se resurssi, joka loppuu monesta muusta maasta.
– Kannattaa miettiä, miksi yksikään suomalainen metsäjätti ei lähtenyt rahoittamaan hanketta. Syy lienee siinä että, hankkeen kannattavuuteen ei Suomessa uskottu ja ympäristöhaitat ovat merkittävät.
KLYY teki valituksen Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätöksestä viime vuonna. Valitusmenettely on Finnpulpin osalta vielä käynnissä ja päätöksiä odotetaan kesän alussa.

 

Kuopion Luonnon ystävät

  • Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry (KLYY) on Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Kuopiossa ja samalla Suomen vanhin luonnonsuojeluyhdistys (perustettu 1896).