Lyseon sonnitokka

Keväällä 1977 kirjoittivat Kuopion lyseosta ylioppilaiksi viimeiset poikaluokat. Toinen oli meidän luokkamme. Penkkariauton kyljessä oli komeillut ”Lyseon viimeinen sonnitokka”. Vuoden päästä lakitettiin jo tyttöjäkin, poikalyseon aika oli lopullisesti ohi. Onneksi.

Viimeisen sonnitokan koulumenestys ei päätä huimannut. Päästötodistusten keskiarvo lienee ollut alhaisimpia opinahjon historiassa. Reputtaneiden määräkin lähenteli ennätyksiä. Poikaluokan kypsymättömyys näkyi selvästi. Kapinoitiin palauttamalla kokeissa tyhjiä papereita. Eräs humanteri luovi lukion läpi ilman biologian kirjoja. Esiintyi kiusaamista, jolle voi vain toivoa anteeksiantoa. Fiksuimmat yrittivät puuttua rauhattomuuteen siinä kuitenkaan onnistumatta. Mutta oli velttoilu sivistävääkin, tunnit sujuivat rattoisasti älyvapaiden tietokilpailujen merkeissä. Kaiken huipuksi yksi isänmaan toivo hoiteli yo-kirjoitukset iloisella tuulella, termospullon kahvi oli terästettyä.

Olisiko sekaluokalla ollut rauhallisempaa? Olisivatko tytöt luokkakavereina tasoitelleet raisua meininkiä? Olisivatko opettajat jaksaneet silloin kanssamme paremmin? Todennäköisesti.
Uskomatonta kyllä, mölisevästä sonnilaumasta viisi päätyi opettajiksi. Joukossa on myös insinööriä, juristia ja lääkäriä. Useat kouluttautuivat hoitoalalle. Yksi on tehnyt uran lääketeollisuudessa. Lyseoperinteiden mukaisesti porukasta löytyy myös ammattiupseeri. On kiinteistöammattilaista, yrittäjää, virkamiestä, toimittajaa jne. Taitavia muusikoita on bändillisen verran. Palkitsemisia ja kunniamerkkejä on sadellut, jopa tasavallan presidentin myöntämänä. Mitaleja on tullut sm-tasolla jalkapallosta ja voimistelusta. Politiikassa ja järjestömaailmassa on toimittu näkyvästi.

Me lyseon pojat kasvoimme sittenkin miehiksi, jokainen löysi oman paikkansa. Non scholae sed vitae discimus. Viikonloppuna juhlimme koulusta lähtömme neljää vuosikymmentä. Syömme, juomme, laulamme ja saunomme. Pitkän kaavan mukaan, miesten kesken. Ja hyvää Lyseon päivää, 145-vuotias koulumme.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjalija ja ikuinen ylioppilas.
Lähetä palautetta: kolumnit@viikkosavo.fi