Maailma ei tarvitse lisää lapsia

”Vauvakato jyrkkenee! Murskaava ennuste maalailee synkän tulevaisuuden” (MTV 30.9.).
Tänä syksynä suomalaisessa mediassa on kauhisteltu Tilastokeskuksen tuoreita väestöennusteita. Ennusteen mukaan jo 15 vuoden kuluttua maan väkiluku lähtee laskuun. Asiantuntijat ja poliitikot koettavat nyt pähkäillä, miten suomalaiset saataisiin tekemään lisää vauvoja.
Kansantalouden näkökulmasta aihetta on syytäkin pohtia. Jollakinhan suomalaisten eläkkeet ja muut palvelut on maksettava. Mutta maailman mittakaavassa syntyvyyden lasku on pelkästään toivottava asia.

Maailmassa on tällä hetkellä arviolta 7,7 miljardia ihmistä. Väestön kasvu on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut järkyttävää. YK:n tämän vuoden ennusteen mukaan vuonna 2030 maailmassa on jo 8,5 miljardia ihmistä. Vuonna 2050 väkiluvun ennustetaan nousevan jo 9,7 miljardiin ihmiseen.
Holtiton väestönkasvu on maapallon kestokyvyn ja ilmaston pahimpia uhkia. Sen seuraukset näkee konkreettisimmillaan esimerkiksi Aasian metropoleissa, missä ihmiset joutuvat asumaan epäinhimillisen ahtaissa oloissa ja isoissa yleisötapahtumissa ihmisiä saattaa puristua kuoliaaksi.

Samalla kun maailmassa on yhä enemmän väkeä, ihmiset myös elävät yhä pidempään. Maailman terveysjärjestön mukaan maapallon väestön keskimääräinen elinikä on 2000-luvulla noussut viidellä vuodella. Tämä on maapallon kantokyvylle kestämätön tilanne.

Tätä viestiähän kirjailija Pentti Linkola on rummuttanut jo vuosikymmeniä. Hänen mukaansa kaikki maailman ongelmat ovat peräisin liiasta väestöstä. Hän nimittää lasten hankkimista suurimmaksi ympäristörikokseksi. Hän on haastatteluissaan esittänyt, että yhden lapsen politiikka pitäisi määrätä pakolliseksi kaikkialla maailmassa. Harvaanasutusta Suomesta käsin Linkolan ajatuksia on helppo pitää liioitteluna, mutta laajassa perspektiivissä Linkola on oikeassa. Ihmisiä on yksinkertaisesti liikaa.

Erikoista on, että samat poliitikot, jotka korostavat ilmastotoimia, yllyttävät ihmisiä tekemään lisää lapsia. Ei ainakaan kannata väittää olevansa vihreän aatteen ja luonnonsuojelun asialla, jos samaan aikaan tukee maapallon ylikansoittumista.

Maailma muuttuu yhä globaalimmaksi ja ongelmat ovat yhteisiä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttama ilmastopakolaisuus koskettaa myös Eurooppaa. Siksi Suomessakaan emme voi miettiä itsekkäästi vain omia hyvinvointitarpeitamme ja omia talousongelmiamme.
Jokainen yksilö päättäkööt vapaasti lapsilukunsa määrästä. Eikä yksittäistä perhettä pidä syyllistää lapsihaaveista. Mutta se, että poliitikot yllyttävät kansaa vauvatalkoisiin, on kyseenalalaista viestintää aikana, jolloin olemme tulossa maapallon kantokyvyn äärirajoille.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.