Maaliskuu oli viime vuoden ruuhkaisin synnytyskuukausi

Salla Kosamo, Noel Miettinen ja perheen vielä nimetön kuopus olivat perjantaina Perheentalolla. Kuva: Laura Ruuskanen

Kevät on yleensä ruuhkaisinta aikaa synnytyssaleissa. Viime vuosina myös marraskuu ja joulukuu ovat olleet suosittuja.

Viime perjantaina Perheentalolla kävi taas hulina. Paikalla oli useita äitejä lapsineen. Salla Kosamo oli tullut paikalle poikiensa Noel Miettisen (2 vuotta) ja tämän vielä nimettömän, 6-viikkoisen pikkuveljen kanssa. Arki kuopuksen kanssa on lähtenyt sujumaan hyvin.
– Vauva on rauhallinen, nukkuu ja syö hyvin, Salla kertoo tyytyväisenä.
Omassa lähipiirissään Sallalla on parhaillaan ympärillä paljon lapsiperheitä ja vauvoja. Niinpä jokapäiväisessä arjessaan hän ei tällä hetkellä huomaa sitä, että syntyvyys on Suomessa historiallisen alhainen.
– Toki kun sitä alkaa miettiä, niin onhan se vähän huolestuttavaa laajassa mittakaavassa. Miten meidän sukupolvelle riittää esimerkiksi hoivahenkilökuntaa tulevaisuudessa? Salla heittää.

KYSissä käytiin viime vuonna synnyttämässä kaikkiaan 2 085 kertaa. Vauvoja syntyi hieman tuota enemmän, sillä osalle synnyttäjistä syntyi kaksoset. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että vuonna 2017 KYSissä oli 2 141 synnytystä, vuonna 2016 2 279 synnytystä ja vuonna 2015 2 418 synnytystä. Määrä on laskenut vuosittain.
– Itselle on iskostunut mieleen se, että meillä synnytetään noin 2 500 kertaa vuodessa, mutta nykyisin se ei enää pidä paikkaansa, apulaisylilääkäri Maija-Riitta Ordén kommentoi.

Ordén sanoo, että syntyvyyden laskusta ollaan KYSilläkin edelleen huolissaan.
– Hirveästi se on laskenut koko maassa. Juuri sain tiedon, että viime vuonna olisi ollut 46 875 synnytystä. Kyllä tämä vaikuttaa niin, että väestön ikärakenne muuttuu, ja se rasittaa yhteiskuntaa.
Toki sairaaloiden henkilökunta on huolissaan myös töidensä ja synnyttäjien näkökulmasta; lopetetaanko esimerkiksi alle 1 000 synnytyksen yksiköistä synnytystoiminta kokonaan?
– Saa nähdä, miten synnytyssairaaloita resursoidaan tulevaisuudessa. Se, montako vauvaa vuorokaudessa syntyy, vaihtelee päivittäin. Aina olisi kuitenkin oltava riittävä valmius, mutta toisaalta myös tekemistä kaikille, jos synnytyksiä ei tulekaan.

Vuonna 2018 maaliskuu oli KYSissä ruuhkaisin synnytyskuukausi. Maaliskuussa oli 196 synnytystä. Seuraavaksi eniten synnytyksiä oli joulukuussa, jolloin oli 183 synnytystä.
– Yleensä kevät on ollut selkeästi ruuhkaisin aika synnytyksissä. Viime vuosina kuitenkin myös marras- ja joulukuu ovat ehkä hieman yllättäenkin pompanneet listan kärkeen, Ordén kertoo.
Viime vuonna missään kuussa ei siis ylitetty 200 synnytyksen rajaa, mikä KYSissä on aikaisemmin yleensä ylittynyt suosituimpien kuukausien kohdalla.
– Kuukausierot ovat muutenkin vähän tasaantuneet, eikä suosituinkaan kuukausi enää nouse niin selkeästi ylitse muiden.
Viime vuoden hiljaisin kuukausi KYSin synnytyssaleissa oli helmikuu, jolloin oli 159 synnytystä. Seuraavaksi hiljaisin oli huhtikuu.

Ordén kertoo, että tänä vuonna KYSillä synnyttäjät saavat pieneksi onnittelulahjaksi marjakuohuviiniä synnytyksen jälkeen.
– Sillä saa heti kippistää ja juhlistaa vastasyntynyttä. Samoin jaamme edelleen lahjoituksina saatuja myssyjä ja villasukkia vastasyntyneille.
Alkuvuodesta lahjoitusneulokset kävivät vähiin, ja KYS julkaisi ystävänpäivänä lahjoituspyynnön, jotta tulevillekin vastasyntyneille saataisiin sukat.
– Tämän jälkeen neuloksia on tullut hyvin. Kansa on jälleen vastannut hyvin pyyntöömme iloisen asian puolesta.

Syntyvyys: Laskussa jo vuosia

  • Syntyvyys on alentunut huomattavasti vuodesta 2010.
  • Vuoden 2017 syntyvyyden mukaan nainen synnyttäisi keskimäärin 1,49 lasta. Luku on nyt kaikkien aikojen matalin.
  • Vuonna 2017 syntyi 50 321 lasta.
  • Vuonna 2017 esikoisen synnyttäneet olivat keskimäärin 29,2 vuoden ikäisiä.
  • Seuraavien tilastojen julkistus huhtikuussa.
  • Lähde: Tilastokeskus