Männistöön vihdoin oma asukastupa

Aili Pietikäinen ja Pirjo Ahonen ovat innoissaan Männistön asukastuvasta. Aili sanoo, että tupaa on odotettu pitkään ja että hän aikoo asioida ystäviensä kanssa siellä usein. Pirjo ei asu Männistössä, mutta käy siellä usein tapaamassa Ailia ja on myös siksi mielissään uudesta tuvasta. Kuva: Inka Matilainen

Tuvan avajaisia vietetään ystävänpäivänä.

Männistön kaupunginosa saa ystävänpäivänä kauan kaipaamansa asukastuvan. Entisen apteekin tiloihin avattavan asukastuvan avajaisia vietetään torstaina 14.2. Asukastupaa pyöritetään Männistön seurakunnan ja kaupungin voimin. Kolme päivää viikosta tupaa pitää auki seurakunta ja kaksi päivää viikosta kaupunki.
Kaupungin lähiötyöntekijä Pasi Louhelainen kertoo, että tuvalta löytyvät perustoiminnot. Tarjolla on kahvia ja pullaa, tuore lehti luettavaksi ja pari tietokonetta asioiden hoitoon.
– Tuvan todennäköisin aukioloaika tulee olemaan arkisin kello 9–14.

Hanke tuvan perustamisesta lähti seurakunnalta. Diakoni Sami Mitsman kertoo, että he pyysivät kaupunkia kumppaniksi asukastuvan perustamiseen, koska alue kaipasi sitä niin kovasti. Hän kertoo, että avajaispäivänä ovet ovat avoinna kello 9–14. Erityistä ohjelmaa ei ole luvassa, mutta kävijöillä on mahdollisuus äänestää tuvalle nimeä ja antaa ehdotuksia siitä, millaista toimintaa tuvalle kaivattaisiin.
– Se, mikä tässä tuvassa on ehkä poikkeuksellista, on se, että siellä on diakoniatyöntekijä tavattavissa kolmena päivänä viikossa. Hän tarjoaa keskusteluapua, taloudellista neuvontaa, yhteistyöapua eri tahoihin ja tietenkin sielunhoidollisiakin keskusteluja. Sen lisäksi myös pappi vierailee säännöllisesti.

Mitsman kertoo, että tuvalle on jo suunnitteilla paljon ohjelmaa. Tarkoitus on muun muassa tarjoilla aamupalaa pientä maksua vastaan ja tuvalle on mietitty myös ”tuo ja vie” -tyylistä kirpputoria.
– Sen lisäksi on suunnitteilla erilaisia asiantuntijaluentoja ja kursseja. Olemme miettineet esimerkiksi ruokakurssia yhteistyössä Marttojen kanssa, sekä ensiapukurssia ja rentoutusryhmää. Ja yhteislauluja ja hartaushetkiä tietenkin. Vähän sellaista kansalaisopistomaista toimintaa maksuttomasti. Ja osa meidän toimintamuodoista siirtyy sinne kuten ystäväkerho. Lisäksi meillä on EU-ruokakassijakoja.

Tupaa on odotettu Männistöön pitkään ja hartaasti. Mitsman myöntää jopa hieman yllättyneensä, kuinka tärkeä asia tuvan saaminen asukkaille on.
– Ajattelin aluksi, että harommeko tällä tyhjää, mutta kun olen jutellut ihmisten kanssa olen tajunnut miten tärkeä asia tämä on. Ihmiset kaipaavat elämää Männistöön.