Mansikan pääsato kypsyy pian

Esa Hokkanen arvioi, että mansikkasadosta tulee hyvä. Laatikkomyynti alkaa kunnolla ensi viikolla.

Kylmä alkukesä viivästytti mansikkasatoa, mutta vaikutti sadon laatuun ja määrään jopa positiivisesti.

Kuopiolaiset mansikanmyyjät arvioivat, että mansikan pääsatoa aletaan saada viikon–parin päästä.

– Olen varovaisesti asiakkaille arvellut, että pääsato tulee kuun lopulla 20. päivä eteenpäin. Kylmä alkukesä vaikutti sadon laatuun positiivisesti. Monesti, kun mansikat tulevat viiveellä, niistä tulee laadullisesti hyviä. Mutta yksikin päivä voi vielä muuttaa kaiken, jos kelit menevät huonoksi, Juha Myllynen sanoo.

Myös Esa Hokkanen arvioi, että mansikan pääsadosta tulee hyvä ja satoa on normaalin verran.

– Laatikkomyynti saadaan ensi viikolla kunnolla käyntiin, Hokkanen lupailee.

Sato jatkuu pitkään

Kun mansikan kypsyminen viivästyi, jatkuu sato oletettavasti pitkään.

– Näillä näkymin on normaali sato tulossa. Tuntuu, että kun mansikka tulee hitaammin, on määrä hyvä. Viime vuonnahan oli todella pieni sato, Timo Launonen muistelee.

Reilu 50 vuotta marjakauppaa tehnyt Topin Maatilamyymälän yrittäjä Topi Laitinen kertoo, että tämä kesä on ollut marjakaupan kannalta hyvin poikkeuksellinen.

– Mansikan myynti on urani aikana alkanut näin myöhään ehkä vain kolmisen kertaa. Yleensä mansikan myynti on aloitettu juhannukselta, mutta nyt pääsato on kypsymässä vasta heinä–elokuun vaihteessa. Kun mansikkaa ei ole, asiakkaita on selvästi vähemmän ja näin muutakin myyntiä jää saamatta.

Mustikkakin myöhässä

Kylmän alkukesän vuoksi myös mustikat ovat kypsyneet selvästi monia muita vuosia myöhemmin.

– Yleensä pensasmustikan myynti on alkanut 5. elokuuta. Nyt näyttää siltä, että mustikoita päästään poimimaan aikaisintaan 25. elokuuta, Laitinen arvioi.

Laitisen mukaan uhka on, että sato jää hyvin pieneksi.

– Pahimpina kesinä meiltä on jäänyt noin 20 prosenttia sadosta kypsymättä. Nyt uhka on, että menetämme jopa puolet sadosta.

Laitinen kuitenkin huomauttaa, että ilmojen herra voi vielä muuttaa tilanteen.

– Mikäli tästä alkaisi kunnon intiaanikesä ja seuraava kuukausi olisi varjossakin yli 20 astetta, niin tilanne muuttuisi.