Mansikkasato on pian parhaimmillaan

Torin mansikkakauppa käy nyt kuumana. Linda Houtsonen oli maanantaina ensimmäistä työpäiväänsä torimyyjänä. Kuva: Aija Pirinen

Sesonki loppuviikosta ja ensi viikolla.

Mansikkakaupoille kannattaa suunnata pian, mikäli haluaa hyvälaatuista marjaa pakkaseen. Kuopion torikauppiaat sanovat, että paras sesonkiaika on tämän viikon lopulla ja ensi viikolla.
– Tämä ja ensi viikko ovat parhaat ajankohdat ostaa mansikat pakkaseen. Nyt on laatu parhaimmillaan, Juha Myllynen Vihannes J. Myllysestä kertoo.
Alkuviikosta viiden kilon mansikkalaatikon hinta Kuopion torilla oli keskimäärin nelisenkymppiä. Torikauppiaat arvelevat, ettei hinta tule kesän aikana paljoa tippumaan.
– Viljelijät eivät juuri tiputtaneet hintaa viime vuonnakaan, vaikka sato oli tätä vuotta isompi, Ismo Hoffren Tuoremarja Hoffrenista muistelee.

TÄNÄ kesänä mansikan satokauden arvioidaan jäävän normaalia lyhyemmäksi. Pohjois-Savossakin halla on tehnyt tuhojaan ja monet viljelijät ovat menettäneet ison osan sadostaan.
– Kuulin, että eräs tila menetti 95 prosenttia sadostaan, Hoffren harmittelee.
Myös kuivuus on vaikuttanut mansikkasatoon ja mansikan laatuun. Kuivuuden vuoksi marjat ovat tänä kesänä melko pienikokoisia mutta makeita.

HEDELMÄN– ja Marjanviljelijäin liiton Kuopion piirin puheenjohtaja Noora Räsänen odottaa mansikan suhteen melko normaalia vuotta. Hän kuitenkin sanoo, että sadon laatu ja kokonaismäärä voivat paikka paikoin olla normaalivuotta heikompia.
– Myöhäisempien lajikkeiden vuoksi mansikkaa on todennäköisesti saatavilla elokuulle asti. Mutta ostajan ei kannata jäädä odottamaan edullisempia marjoja. Satokausi voi olla yllättävän nopeasti ohi, eikä hintakaan tuskin paljoa tule laskemaan, Räsänen sanoo.
Mansikan hintaa nostaa yleinen kustannusten nousu.
– Työntekijöiden palkat ja perustamiskustannukset ovat nousseet, mikä puolestaan nostaa mansikan hintaa, Räsänen sanoo.

POLKA on pitänyt pintansa suomalaisten suosikkimarjana, mutta sen sanotaan olevan taantuva lajike.
– Polka kärsii juuristosairauksista ja huonojen taimien vuoksi se on lajikkeena alkanut taantua. Viljelijät etsivät sille korvaavaa lajiketta, mutta toistaiseksi yhtä satoisaa ja talvenkestävää lajiketta ei ole löytynyt, Räsänen sanoo.
Polkan ohella suosikkimarjoja ovat Honeoye, Rumba ja Malviina.