Markkinatalouden rikosrekisteri

Kulutuskeskeinen elämäntapamme perustuu velalla kuluttamiseen. Sopiva velkaantumisaste on hyvän ihmisen merkki. Saman kolikon toisella puolella vaanii ansa, jota kutsutaan ylivelkaantumiseksi. Ylivelkaantuja on kulutuskapitalismin lupausten uhri, joka saa kantaakseen julkisen häpeärangaistuksen. Rangaistus kirjataan voittoa tekevien yritysten julkisiin maksuhäiriömerkintärekistereihin, joista jokaisen suomalaisen velkamerkinnät voi ostaa muutaman eron kuukausihintaan.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 ulosotossa oli 580 000 ihmistä. Suomen asiakastiedon rekisteriin merkittiin viime vuonna 1,6 miljoonaa uutta merkintää.

Maksuhäiriömerkintä vaikuttaa hyvin monen arkipäiväisen asian hoitamiseen. Työpaikka, puhelinliittymä tai kotivakuutus voi jäädä sen vuoksi saamatta. Yksilötasolla häpeän ja haitan näkökulmasta on vähemmän ongelmallista saada rikosrekisterimerkintä joukkomurhasta kuin maksuhäiriömerkintä maksamattomasta sairaalakäynnistä.

Olen toistuvasti todistanut tilanteita, joissa ihminen ei saa asuntoa maksamattoman puhelinlaskun tai pikavipin vuoksi. Erityisen surullisia ovat olleet tilanteet, jossa alaikäinen opiskelija ei saa asuntoa sen vuoksi, että hänen vanhemmillaan on maksuhäiriömerkintä. Vuokranantaja vaatii tietenkin itselleen takuuta vuokrien maksamisesta ja vuokralaisen yleisestä luotettavuudesta. Rekisterimerkintä on kuitenkin armoton sen suhteen, mitä velkaa rekisteriin on merkitty. On aivan sama onko velka aiheutunut erääntyneestä puhelinlaskusta vai onko edellisen asunnon vuokrat jääneet maksamatta.

Velalla elämistä voi verrata alkoholin kulutukseen. Alkoholi tuntuu kuuluvan jokaiseen paikkaan suomalaisessa yhteiskunnassa, ja sen kuluttamiseen jopa kannustetaan. Kaikki on hyvin, jos juominen pysyy kohtuudessa, mutta tietyn pisteen jälkeen ihminen vajoaa alhaiseen alkoholistien kastiin. Sama koskee ylivelkaantumista. Velka on elämäntapamme kulmakivi, mutta ulosotto syöksee ihmisen alaluokkaan, jossa jokainen ylimielinen kapitalisti saa oikeuden nöyryyttää rekisterimerkinnän omaavaa tai hänen lastaan julkisten rekisteritietojen avulla.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja.