Marttakahvio on tämän kesän tauolla

Mihailin Taverna on auennut täksi kesäksi Marttakahvion paikalle. Kuva: Laura Töyräs

Torikahvio paikkoineen on vuokrattu täksi kesäksi kreikkalaiselle tavernalle.

Moni torikävijä on kevään mittaan ihmetellyt Marttakahvion tilannetta, sillä kahvion tilalle on täksi kesäksi auennut kreikkalainen Mihailin Taverna. Savon Martat ry:n toiminnanjohtaja Anne Matilainen kertoo, että Marttakahvion toiminta on tauolla ainakin tämän kesän.
– Taustalla vaikuttaa kahden marttapiirin yhdistyminen. Viime vuonna Pohjois-Savon ja Etelä-Savon Martat yhdistyivät Savon Martat ry:ksi. Yhdistyminen muutti paljon asioita, ja raskas prosessi on vielä kesken. Siksi meillä ei tänä kesänä ollut resursseja pitää kahviota auki. Ihan kaikkeen en samaan aikaan pysty, Matilainen kommentoi.

YHDISTYMISEN tavoitteena oli taata ja vahvistaa piirien kotitalousneuvonnan ja hankkeiden jatkuminen. Yhdistymisen myötä kahden maakunnan piirin hallinto siirtyi Kuopion toimistoon ja kaksi toimistohenkilökunnan työsuhdetta päättyi Mikkelissä.
– Itselläni on siis tällä hetkellä varsin laaja skaala töitä kahden maakunnan martta-asioissa, Matilainen toteaa.

MARTTAKAHVION tilannetta puidaan uudelleen tämän kesän jälkeen. Vuokrasopimus kahvion paikasta on edelleen Martoilla voimassa. Matilainen on vastannut kahviosta vuodesta 2005 saakka ja kaiken kaikkiaan kahvio on toiminut torilla vuodesta 1974.
– Torikahvio paikkoineen on vuokrattu vain täksi kesäksi Mihailin Tavernalle, eli kahvioasiaa mietimme uudelleen, kunhan saamme tämän yhdistymisprosessin vietyä loppuun.

MARTAT pitivät viime kesänä kahviota myös korttelimuseolla. Tällä hetkellä sekään toiminta ei jatku, vaan korttelimuseon kahvilassa toimii tällä hetkellä Eläväinen-kahvila.
– Korttelimuseolta saimme kyllä hyviä kokemuksia, mutta sitä emme ole ajatelleet ainakaan toistaiseksi jatkaa.