Matka se on lyhytkin matka

Yle uutisoi eilen tiistaina, kuinka Itä-Suomen poliisi ja Liikenneturva toteuttivat maaliskuussa turvaistuinratsian. Yllättävä tulos oli, että jopa joka neljäs oli kiinnittänyt lapsensa puutteellisesti lyhyelle matkalle. Ratsiaa pidettiin päiväkotien pihoissa. Poliisi huolestui siitä, että niin moni lapsi matkusti puutteellisissa turvallisuusolosuhteissa. Jopa 1–2-vuotiaat istuivat turvavöihin kiinnitettynä joko auton penkillä tai korokkeen päällä.

Jos puutteita löytyy jo lapsien matkustamisessa, niin entäpä jos olisi ratsattu kaikki matkustajatyypit? Kuinka moni kuljettaakaan esimerkiksi lemmikkiä väärin, tai jättää vaikkapa oman turvavyönsä kiinnittämättä kurvatessaan ”vain siihen lähikaupan pihaan”.

Mutta kun matka se on pienikin matka. Iso osa kolareista tapahtuu jo parkkipaikoilla. Toki ne ovat usein pienillä nopeuksilla kolahtelevia peltivahinkoja, mutta nytkäyttää se kolari jo lähes nollavauhdissakin. Lyhyt matka ei ole perustelu, vaan autoissa tulee matkustaa aina asiallisesti kiinnitettynä. Ja täytyy muistaa, että aina onnettomuus ei suinkaan ole itsestä kiinni. Vaikka kuinka ajaisit vain lyhyen matkan, voi huonoimmassa tapauksessa toinen rysäyttää autosi tohjoksi jo kotikadulla. Mikään ei varmasti paina mieltä enempää jälkikäteen, kuin tieto siitä, että asianmukaisella kiinnityksellä lapsesi olisi voinut välttyä vammoilta. Ikävää, jos arkiaamujen kiire ja huolimaton matkustaminen kostautuu lapsen loukkaantumisella.

Turvaistuinratsiaa on ehdotettu laajennettavaksi koko Suomeen ensi vuonna. Erittäin hyvä idea, ja ratsattavaa riittäisi kyllä myös esimerkiksi niiden lähikauppojen pihoissakin.

Kirjoittaja on toimittaja.
laura.toyras@media.fi