Matonpesupaikoilla riittää nyt väkeä

Mattopyykki on kuopiolaisen Tarja Sahlmanille mukavaa kesäpuuhaa.

Saippua on pesupaikkojen pahin sotkun aiheuttaja.

Kuopion matonpesupaikoilla on viime viikkojen hellepäivinä käynyt kuhina. Viime viikolla Kuopionlahden matonpesupaikalla mattoja pesemässä ollut kuopiolainen Tarja Sahlman kertoo, että hänestä mattopyykki onkin koko kesän paras juttu. Hän pesee joka kesä omien mattojensa lisäksi myös tyttäriensä matot ja auttaa myös siskoaan mattopyykin kanssa.
Sahlman kertoo, että Jynkän matonpesupaikka on hänen suosikkinsa, sillä siinä on ranta lähellä, joten samalla reissulla on mukava käydä uittamassa koiraa järvessä. Sahlmanin mukaan yleisilmeeltään matonpesupaikat ovat siistejä, mutta parantamisen varaa olisi silti vähän. Pesupaikkojen lattiat ovat täynnä likaa ja nukkaa.
– Välillä lattioista tuoksahtaa jopa homeinen haju, Sahlman toteaa.

KUOPION satamapäällikkö Sami Lehtonen kommentoi, että suurin osa matonpesupaikkojen käyttäjistä osaa huolehtia ympäristön puhtaanapidosta. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös niitä, jotka eivät muista siivota jälkiään. Lehtosen mukaan pahin sotkun aiheuttaja on saippua, jota ihmiset eivät aina muista huuhdella jäljiltään pois.
Tahmeaan saippuaan tarttuu siitepölyt ja roskat, jonka jälkeen paikka näyttää likaiselta ja seuraavan ihmisen on ikävä tulla mattojenpesulle. Lehtonen vinkkaa myös, että kuivauspuut kannattaa pesaista, ennenkuin niihin laittaa omia mattoja kuivumaan.
– Jos edellinen pesijä ei ole huuhdellut mattoja kunnolla, saippuaa on saattanut tarttua puihin. Likaisesta kuivauspuusta voi jäädä ikäviä rantuja varsinkin vaaleisiin mattoihin, Lehtonen sanoo.

MATONPESUPAIKKOJA aletaan laittaa kiinni elokuussa, sillä öiden pimennyttyä ilkivalta alkaa lisääntyä. Lehtosen mukaan esimerkiksi allastulppia on hävitetty ja paikkoja on jopa ihan rikottu kunnolla.
– Ilkivaltaa tapahtuu onneksi melko vähän, mutta ainahan siitä tulee turhaa kustannusta ja mielipahaa.

Lehtonen kertoo, että pariin vuoteen ei ole tullut toiveita uusista matonpesupaikoista, joten hän arvelee ihmisten olevan tyytyväisiä nykyiseen määrään. Kuopiossa on yhteensä 11 matonpesupaikkaa sekä kaksi matonpesulaituria.
– Eräkämppäohje pätee matonpesupaikoissa, eli vie pois mitkä tuot tullessasi ja jätä paikka siistimmäksi kuin tullessasi. Yhteisestä omaisuudesta täytyy pitää huolta, Lehtonen toteaa.