Matti on ollut varavaari jo seitsemän vuotta

Matti Kortesluoma on ollut MLL:n varavaari jo seitsemän vuotta. Hän on myös oikea vaari ja isovaarikin. Paidassa hänellä on kuva yhdestä isovaaritettavasta. Kuva: Inka Matilainen

Mannerheimin Lastensuojeluliitto kaipaisi lisää mummeja ja vaareja mukaan toimintaan.

Kuopiolaisella Matti Kortesluomalla (76) on kaksi lasta, kaksi lastenlasta ja jo kaksi lapsenlapsenlasta. Hän on siis paitsi vaari, myös isovaari. Pienimmät vaarin silmäterät ovat vasta kaksi ja puolivuotiaat. Kaikki lapset asuvat perheineen Kuopiossa. Sen lisäksi Kortesluoma on ollut seitsemän vuotta Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kylävaari.

MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka käyvät esimerkiksi päiväkodeissa, MLL:n perhekahviloissa ja -kerhoissa lukemassa lapsille satuja, askartelemassa, touhuamassa ja leikkimässä lasten kanssa. Kortesluoma kertoo, että hänelle vinkattiin toiminnasta ja mies ajatteli, että miksipä ei, kun ei ollut kiirettäkään.
– Minut potkaistiin ennen aikaiselle eläkkeelle hyvin liikkuvasta työstä ja amatööribändin keikatkin alkoivat vähenemään. Siinä sitten alkoi olla tekemisen puute. Ensin minulle vinkattiin kuuroon liittymistä ja siihen lähdin mukaan jo 10 vuotta sitten. Sitten vastaan tuli tämä vaaritoiminta.

Kortesluoma vierailee noin kerran kuussa Kuopion Perheentalolla, jossa hän viettää aikaa siellä vierailevien perheiden kanssa. Hän leikkii ja touhuaa lasten kanssa ja tarjoaa vanhemmalle auttavaa kättä.
– Lähdin mukaan siitä ajatuksesta, että kun moni perhe on hyvin hajallaan ja monilla lapsilla ei ole isovanhempia lähellä tai ollenkaan heidän elämässään. Olen perheentalolla käytettävissä ja autan tarvittaessa. Pianolla on kumma vaikutus, jos lapselle iskee känkkäränkkä.

Kylävaari kertoo toiminnan olevan hyvin palkitsevaa. Vaikka joskus tuntuu, että riittävätkö voimavarat lähteä Perheentalolle, saa paikalla käytyään valtavan energialatauksen.
– Lapset ovat kaiken kaikkiaan mainioita. Varsinkin pienemmät kun he eivät vielä osaa valehdella tai teeskennellä mitään. Jos harmittaa niin sitten harmittaa kunnolla ja ilo näkyy ihan samalla tavalla.

MLL:n Kuopion yhdistyksen puheenjohtaja Emilia Jurvakainen kertoo, että Kuopiossa puhutaan kylävaareista ja -mummeista myös varavaareina ja -mummeina. Yhdistyksessä toimii tällä hetkellä yksi varavaari ja muutama varamummi. Toimintaan kaivattaisiin ehdottomasti lisää innokkaita vapaaehtoisia.
– Kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita, luotettavia aikuisia, jotka haluavat olla läsnä lasten arjessa ja antaa aikaansa. Kuopiossa mummit ja vaarit ovat toimineet erityisesti Perhekahviloissa, mutta mahdollisuus on osallistua muuhunkin toimintaa, kuten yhdistyksen järjestämille retkille ja tapahtumiin.

Varamummi ja -vaaritoiminta on ollut osa yhdistyksen toimintaa pienimuotoisesti jo noin 10 vuoden ajan. Jurvakainen sanoo, että sukupolvien välinen yhteys rikastuttaa sekä lapsen että aikuisen elämää. Toiminnalla pyritään lisäämään sukupolvien välistä vuorovaikutusta ja yhdessä toimimista sekä tuottamaan iloa sekä pienille että isoille innostamalla seniori-ikäisiä ryhtymään varamummeiksi ja -vaareiksi.
– Varamummi ja -vaaritoiminta tarjoaa hienon mahdollisuuden tehdä merkityksellistä vapaaehtoistyötä, joka lisää yhteisöllisyyttä ja yhteisvastuuta lapsista.

Varavaariksi ja -mummiksi jokainen voi ryhtyä omilla ehdoillaan ja päättää itse, kuinka pitkäksi aikaa ja kuinka usein voi sitoutua. Mukaan pääsee olemalla yhteydessä MLL Kuopion yhdistykseen joko sähköpostitse tai nettisivuilla olevalla lomakkeella.
– Mukaan pääsee myös tulemalla suoraan perhekahvilaan, joita pidetään Kuopion keskustassa Perheentalolla noin kerran kuussa sekä Saaristokaupungissa Pilke tiedepäiväkoti Väläyksessä tiistaisin kello 9.15–10.45.

Kylämummit ja -vaarit

  • MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka käyvät esimerkiksi päiväkodeissa, MLL:n perhekahviloissa ja -kerhoissa lukemassa lapsille satuja, askartelemassa, touhuamassa ja leikkimässä lasten kanssa.
  • Lähde: MLL Kuopio