Mediasuhteet haltuun

Näin vaalien alla on aihetta kerrata julkisuuden pelisääntöjä. Monille kansanedustajaehdokkaille julkisuudessa oleminen on uusi asia ja median toiminta saattaa joskus yllättää. Tavallisimmat juttujen jälkipuinnit johtuvat siitä, ettei haastateltava ole tuntenut median toimintaa. Median pelisääntöjen kertaaminen on paikallaan myös monille virkamiehille. Tässäpä muutama nyrkkisääntö kaikille haastatteluja antaville.

Sääntö numero 1: Muista, että toimittaja on yleisön edustaja ja median tehtävä on toimia vallan vahtikoirana. Älä siis ota kriittisiäkään kysymyksiä henkilökohtaisesti.

Sääntö numero 2: Muista, että kaikki, mitä toteat toimittajalle, voi päätyä lehteen. Jokainen lauseesi voi myös päätyä lehden otsikkoon. Mieti siis jo ennen haastattelua, mitä aiot lausua.

Sääntö numero 3: Muista, että jutun sävyn ja näkökulman päättää toimitus. Et voi luetella toimittajalle, miten hänen pitäisi juttu kirjoittaa.

Sääntö numero 4: Voit halutessasi pyytää, saisitko lukea osuutesi tekstistä etukäteen. Muista, että tällöinkin kyse on vain omien lausumiesi tarkistamisesta. Et voi jälkikäteen kirjoittaa haastatteluasi uusiksi.

Sääntö numero 5: Jos juttuusi on päätynyt joku asiavirhe, pyydä lehteä tekemään oikaisu. Mutta muista, että asiavirhe ja mielipide-erot ovat eri asioita.

Sääntö numero 6: Puhu totta. Valheet tulevat aina jossain vaiheessa ilmi ja silloin oletkin jo keskellä julkisuuskriisiä.

Sääntö numero 7: Jos jostain syystä olet joutunut negatiivisen julkisuuden kohteeksi, muista, että tämän päivän lehti on jo huomenna kalankääre.

Kirjoittaja on päätoimittaja.