Melissa on seitsemän ällän ylioppilas

Kuopiolainen Melissa Huuskonen on tuore 7 ällän ylioppilas Lyseon lukiosta. Kuva: Laura Töyräs

Melissa Huuskonen ei osannut odottaa ihan näin hyvää menestystä.

Kuopiolainen Melissa Huuskonen saa ensi viikolla juhlia ylioppilasjuhliaan oikein tyytyväisenä. Nuori nainen kirjoitti nimittäin seitsemän ällän paperit. Lyseon lukiossa kolme vuotta opiskellut Huuskonen sanoo olevansa kiitollinen Lyseon opetustasosta.
– Oppi painautui näköjään hyvin päähän siellä, hän nauraa.

KORKEIMMAT arvosanat napsahtivat psykologian, terveystiedon, lyhyen matikan, äidinkielen, ruotsin, englannin ja saksan kokeista.
– Esseistä sain jopa ihan täysiä pisteitä. Äikän esseestä on aina sanottu, että täydet pisteet on lähes mahdoton saada. Mutta niin vain omalle kohdalle osui.
Äidinkielen essee piti kirjoittaa kahden kuvan inspiroimana. Huuskonen kirjoitti yksilön, yhteiskunnan ja luonnon keskinäisistä suhteista.

ENNEN terveystiedon koetta Huuskonen ei saanut jännitykseltään edes nukuttua. Koeaamuna hän ajatteli, että tämä koe tulee menemään ainakin pieleen.
– Mutta sitten kun näin kysymykset, pystyin kirjoittamaan niistä vaikka olinkin vähän väsynyt. Joistain aineista oli sellainen tunne kirjoitusten jälkeen, että meni ihan hyvin. Mutta en osannut todellakaan odottaa, että näin hyvin!
Huuskonen sanoo, että tieto on aina tarttunut luonnostaan helposti hänen päähänsä.
– Ehkä siitä kertoo se, että yläasteella keskiarvoni oli 9,9. Nyt se on vähän laskenut. Keskiarvo on enää jotain 9,8 luokkaa, Huuskonen naureskelee.

LUKIOSSA täytyy käydä 75 kurssia, jotta vähimmäisoppimäärä täyttyy. Huuskonen suoritti 85 kurssia.
– Sen verran suoritin loppuun. Mutta lisäksi kävin pelkästä mielenkiinnosta monen muun kurssin tunnit, en vain käynyt kokeessa. Siksi niistä ei tullut kurssimerkintää, hän selittää.
Lisäksi Huuskonen itseopiskeli joitain kursseja, kuten osan psykologiasta. Noheva nainen kirjoitti siis psykologian ällän saamatta edes opetusta kaikista asioista.

HUUSKONEN on perheen ainut lapsi, eivätkä vanhemmatkaan ole kirjoittaneet ylioppilaiksi. Siispä ylioppilaskirjoitukset ja niissä menestyminen olivat koko perheelle uusi asia.
– Lähipiiriltäkään en ollut sen kummemmin kuullut ylioppilaskirjoituksista. Ennen kaikkea siksi halusin kirjoittaa psykologian jo toisen vuoden keväällä, että saan vähän käsitystä, millaiset kokeet ovat. Muut kuusi ainetta kirjoitin nyt kolmosella.
Kirjoitusten tulosten julkaisuaamuna Huuskonen nukkui pitkään. Kavereilta oli jo ehtinyt tulla viestejä, ja hekin olivat saaneet hyviä tuloksia.
– Siinä tuli vähän paineet, että mitenköhän itsellä on mennyt. Katsoin, ja näin nätin L-rivin. Hyppäsin ylös sängystä ja joka raaja vain tärisi, en ollut varautunut sellaiseen, tuore ylioppilas nauraa.

VIIMEISEEN asti Huuskonen sai jännittää matematiikan kirjoituksia.
– Se oli viimeinen koe ja yliopistoon pääsyni oli kiinni siitä arvosanasta. Ja kun sain ällän, paikkani Glasgow’n yliopistoon varmistui.
Syksyllä Huuskonen siis muuttaa Skotlantiin opiskelemaan psykologiaa. Haave opiskelusta ulkomailla on kytenyt Huuskosen mielessä koko nuoruuden.
– Olen matkustellut, mutta kyllä muutto ulkomaille on ihan eri asia. Olen todella innoissani ja vähän jännittääkin.

ENSIN luvassa on kuitenkin ansaitut ylioppilasjuhlat. Niitä Huuskonen ei edes ensin ajatellut viettävänsä.
– Mutta sitten tein kompromissin ja pidämme pienet juhlat. Ja ihan kiva juttu se kyllä on, olen itse asiassa innoissani juhlistakin. Onpahan oikeastikin nyt syytä juhlaan.

Ylioppilaaksi pääsee vajaa 27 000 kokelasta

  • Kevään ylioppilaskirjoituksiin oli ilmoittautunut 40 894 ihmistä. Se on lähes 700 enemmän kuin vuoden 2017 keväällä.
  • Ylioppilaskirjoituksiin osallistuneita, jotka saivat kokeista pisteitä, oli kaikkiaan 39 982. Luvussa on mukana nyt lakin saavien lisäksi mm. kokeita uusivia kirjoittajia.
  • Viime viikon tiedon mukaan ylioppilaaksi pääsee tänä keväänä 26 780 kokelasta. Luku todennäköisesti kasvaa vielä.
  • Lähde: Yle