Metroseksuaalinen mies

Viime aikoina olen kokenut kovia. Yhden päivän keskityin hartaasti siihen, että illalla kokoan sohvan. Olen laajasti lukenut mies ja aivan varmasti osaan tavata ohjeita. Kuinkas kävikään, heti kättelyssä sormi meni suuhun. En tajunnut ohjeista höykäsen pölähtävää.

Hätähälytin apuun naapurin Timon. Heebo katsoi paperia ja totesi, ettei ymmärrä papyryksestä mitään. Saman tien kaverini aloitti rakentamisen ja sohva oli paraatikunnossa hetkessä. Pikkuisen nolotti. Lohdutin itseäni sillä, että Timo on sentään tohtorismies.

Vastoinkäymiset kasvattavat, sanotaan. Kun olin selvinnyt traumaattisesta suhteestani sohvaan, huomasin olevani kuin puu, joka taipuu tuulessa, mutta ei kaadu. Moni kertoo vaikean kokemuksen jälkeen elämänfilosofiansa muuttuneen. Niin kävi minullekin. Rakastan taitavaa naapuria.

Kyllä minulle voi ojentaa käteen vasaran tai jopa porakoneen. Ne harvat kerrat, kun näin onnettomasti on käynyt, jostakin syystä vaimoni kaivaa esille puhelimen, sormi valmiina hätänumerossa.
Mihin tämä maailma on menossa, kun perusmies sortuu itsekoottavien huonekalujen ääreen. Onko tässä kysymys vuosikymmeniä vanhasta Mies 2000-projektista, jossa haettiin pehmeämpää mieskuvaa? Murjottamisen sijaan metroseksuaalinen mies höpöttää rakkaudesta kyllästymiseen saakka.

Vanhojen taitojen tilalle on tullut uusia. Ei siitä ole kauan, kun ukot pakenivat autotalliin rassailemaan kärryjään. Siinä sivussa parannettiin maailmaa. Nyt köriläät viihtyvät keittiössä ja vaihtavat joutohetkinä ruokareseptejä.

Jos aikaisemmin tavat perittiin isältä pojalle, nyt pipopäät opettavat ikikantoja. Digitalisaatio on päivän sana. Asiakkaat valittavat, että lääkärit seurustelevat koneiden parissa ja hoitohenkilökunta marisee, ettei ole aikaa potilaalle kun pitää puuhata koneen kanssa.

Joskus tuntuu sille, mennäänkö digiuskossa liian pitkälle. Markkinoille on tullut erilaisia härppäkkeitä, jotka väittävät esimerkiksi: kojeet mittaavat unta ja unen rakennetta. Hesarissakin oli huippujohtajia, jotka seuraavat jaksamistaan laitteilla. Härvelit kuitenkin mittaavat enemmän lämpötilaa, liikettä tai sykettä kuin unta. Uskonsa kullakin.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.