Metsäeskassa mennään ulos säällä kuin säällä

Tulet syttyivät nopeasti taitavissa käsissä. Joskus metsässä voidaan nauttia poikkeuksellisempi retkilounas, kuten makkaraa. Kuvassa lastenhoitaja Kirsikka Silver yhdessä pienryhmänsä kanssa. Kuvat: Laura Ruuskanen

Luontopäiväkoti Lounan esikouluryhmä on metsässä yleensä puolet viikosta.

Lounas rantakalliolla, päiväunet teltassa, nikkarointia metsässä ja vessatauko tiipiissä; mille kuulostaa? Viikkosavo kävi tutustumassa Luonopäiväkoti Lounan metsäeskariryhmän toimintaan.

Päivän aluksi esikouluryhmä kävelee päiväkodilta metsään, vakituiselle ”metsäeskapaikalle”. Savolanniemen perältä, järven tuntumasta löytyy muutama pressuista ja havuista tehty pysyvä maja, sekä päiväunia varten pystytetyt teltat. Täällä esikouluryhmä Poutapilvet viettää noin kolme päivää viikossa.
– Metsäpäivinä toteutamme kaiken toimintamme täällä metsässä. Yleensä olemme metsässä keskiviikkona, torstaina ja perjantaina, säällä kuin säällä, varhaiskasvatusyksikön esimies Heidi Humalajoki kertoo.
Esikouluryhmällä ei esimerkiksi ole pakkasrajaa, joka estäisi metsään menemisen. Tarkoitus on oppia olemaan luonnossa jokaisella säällä.
– Mutta tietenkin noudatamme maalaisjärkeä, ja joskus muutamme viikon metsäpäiviä vaikkapa alkuviikkoon, jos sää on silloin suotuisampi. Ja aina on olemassa ne sisätilat, joissa voidaan olla, jos keli on liian haastava.

Lastenhoitaja Kirsikka Silver ohjaa katraansa nuotiopaikalle, jonne sytytetään tulet. Sen jälkeen viritetään kallioiseen rinteeseen köysi, jossa voidaan harjoitella ”vuorikiipeilyä”. Esikouluopettaja Erika Sivula ohjaa oman kolmanneksensa Poutapilvistä nikkaroimaan. Lastenhoitaja Leena Salmi vuorostaan tuo yhden kolmanneksen kanssa ruoan leiripaikalle.
– Jokainen pienryhmä tekee hommia vuorotellen. Lapset ovat jo hyvin tottuneet siihen, miten päivä täällä metsässä kulkee, Heidi sanoo.

Nykyään lapset eivät välttämättä liiku vapaa-ajalla enää yhtä paljon metsässä, sillä ruutuaika on kasvanut. Metsäeska tasapainottaa.
– Kun lapset touhuavat päivän metsässä, tulee huomaamatta ulkoilu- ja liikunta-ajat täyteen. Ja energiaa kuluu. Uskoisin, että se helpottaa myös vanhempia, kun ei tarvitse heti työpäivän jälkeen miettiä, että pitäisi olla viemässä lapset ulkoilemaan ja kuluttamaan energiaa, Heidi arvelee.
Metsän vaihteleva maasto kehittää motoriikkaa ja antaa vauhtia leikeille, kun mielikuvitus lähtee liikkeelle.
– Onhan metsä luova ympäristö. Keräämme täältä myös paljon askartelumateriaaleja.

Menemme katsomaan, kuinka nikkarointi Erikan johdolla sujuu. Kuuluu vain naputus, kun jokainen lapsista naulaa omaa puutyötään. Yritän kysyä, mitä siellä on valmistumassa, mutta kukaan ei oikein malta vastata. Keskittyminen on täysin työskentelyssä. Jälkikäteen lapset esittelivät töitään toimittajalle, ja nikkaroidessa valmistui ainakin yksi lentokone.

Sitten lounaalle. Ei muuta kuin toimittajakin jonon jatkoksi, kauha käteen, Leena latoo sinne eväät ja syömään. Lapset esittelevät, kuinka luha toimii. Keittoa voi syödä lusikkapäällä, nyt lohipihvit vedetään nassuun haarukalla.
– Lautasina täällä metsässä toimivat löylykauhat, Heidi nauraa.
Hän kertoo ostaneensa ne varta vasten tähän tarkoitukseen.
– Lapset saavat kannettua kauhaa hyvin varresta, eivätkä polta sormiaan. Kauhaan mahtuu juuri sopiva annos ja ne voidaan pestä pesukoneessa, Heidi selittää.

Lounaan jälkeen on päiväuniaika. Lapset ovat kantaneet mukanaan makuualustat ja -pussit. Rauhoittuminen telttaan kestää hetken, kun homma meinaa mennä jutusteluksi. Toimittajalle hyvin tuttua partioajoilta.
Vielä viimeinen kuvan lapsista makuupusseissaan ja sitten sanon lähteväni kirjoituspuuhiin.
– Miten saat ne kuvat ulos kamerasta? Tuleehan minun kuva lehteen? Mitä menet kirjoittamaan? Kuuluu kysymysparvi makuupusseista.
Sanon tekeväni parhaani, ja laitan lehteen niin monta kuvaa kuin mahtuu. Lupaan, että loput ovat sitten nähtävissä Viikkosavon nettisivuilta. Saan lopulta lapsilta suostumuksen lähteä toimistolle. Toivottavasti he ovat lopputulokseen tyytyväisiä.

Yksityiset päiväkodit Kuopiossa

  • Musiikkipäiväkoti Priimi
  • Kristillinen päiväkoti Timantti
  • Kuopion Englantilainen leikkikoulu
  • Pikku Leijonan päiväkodit: 6 kpl Kuopiossa
  • Pilke: Tiedepäiväkoti Väläys, Taidepäiväkoti Valo ja Musiikkipäiväkoti Ketunpoika
  • Steiner-päiväkoti Pikku-Saima
  • Norlandia: Luontopäiväkodit Louna ja Pouta
  • Touhula päiväkodit: 7 kpl Kuopiossa; 5:ssä teemana liikunta ja 2:ssa seikkailu
  • Lähde: kuopio.fi/yksityinen-paivahoito