Mies parka, mitä teet

Miestä muokataan. Miestä nitistetään. Miestä ahdistetaan henkisesti nurkkaan. Nainen on voittamassa sukupuolten kamppailun, jota perimies ei koskaan edes tiennyt käyvänsäkään. Oli vaan omasta mielestään luomakunnan kruunu, fyysisesti suuri ja henkisesti edellä naista. Ja pahasti väärässä.

Historia vapautti länsimaisen naisen miehen holhouksesta. Koulutti, päästi töihin kodin ulkopuolelle ja antoi miesten vastustuksesta huolimatta valtionvirat, pappeuden ja muun yhdenvertaisuuden. Urheilussakin tuli naisille omat sarjansa, ja siinä mureni taas yksi yhteiskunnan mieslinnake. Nykynainen treenaa, jumppaa ja venyttelee viimeisten muotisuuntausten mukaan ja liikkuu vielä kaupungillakin tiukasti vartaloa nuolevissa salihousuissa. Törkymies kuolaa eikä ymmärrä, ettei saa koskea, ei vaan saa.

1960-luvulla keksittiin e-pilleri, ja silloin kaikki oli valmiina miehen ylivallan murskaamiseksi. Oli syntynyt nykyaikainen, itsetietoinen, viisas, omillaan toimeentuleva nainen, jolla oli mahtava, suorastaan ylivoimainen liittolainen miestä vastaan: naisverkosto. Nainen muuttui tai oikeastaan sai lopultakin olla se mikä on. Ihminen. Ei huonompi eikä parempi kuin mies, vain erilainen, mutta vapaa.

Äänekästä ja viisasta naisverkostoa vastaan miehen on vaikea taistella, koska mies on biologisesti yksilö, johtaja ja reviirinhaltija. Yksin suurta naisjoukkoa vastaan hän ei onnistu. Ei elämässä eikä sosiaalisessa mediassa. Kuka mies muka soittaisi ja itkisi toiselle miehelle, kuinka hänen vaimonsa ja tämän ystävättäret sortavat ja nauravat hänelle. Olisipa siinä luuseri!

Uusin isku vasten länsimaista miestä, on #Metoo-liike – sitä samaa naisverkostoa – joka eittämättä on kyllä oikealla asialla, mutta se erehtyy, kun syyllistää kaikki miehet seksuaalihäiriköiksi. Hävettää kunnon miesten puolesta, sen suuren enemmistön, joka edelleen ihailee ja palvoo naista, käyttäytyy herrasmiesmäisesti ja on kaveri ja tuki naiselle. Siis oikea mies.

”Kaikki miehet ovat sikoja”, on usein kuultu lause. Vaan kun eivät ole!

Kirjoittaja on kuopiolainen historian lehtori. Lähetä palautetta: kolumnit@viikkosavo.fi