Milloin varaan pöydän Rossille?

Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) kehuu pääministeri Juha Sipilää (kesk.) Kuopion Fimean kompromissiratkaisusta (mm. Viikkosavo 19.7.). Todellisuudessa keskusta höynäytti kuopiolaisia. Rossi yrittää puolustaa paikallislehdille lähettämillään ”faktoillaan” näytelmän käsikirjoitusta.

Kansanedustaja Sari Raassina (kok.) sentään sanoi rehellisesti, että hallituksen päätös oli epäedullinen Kuopiolle.

Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi hykertelee Sipilän hallituksen ”kompromissipäätöksestä”. Ihmekös, Sipilän keskusta vesitti entisen ministerinsä Liisa Hyssälän alueellistamispäätöksen.

Ymmärtääköhän Rossi, mitä merkitsevät pelitermit ”paikkakuntariippumattomuus” ja ”harkinnanvarainen virkojen perustaminen joko Kuopioon tai Helsinkiin”? Näiden määritelmien avulla Fimean johtajat ovat pilkanneet kymmenkunta vuotta valtionneuvoston päätöstä. Minne ovat hukkuneet alueellistamiseen tarkoitetut 13 miljoonaa euroa?

Niin kauan kuin ylijohtajan vakanssi, tärkeimmät virat ja johtoryhmä pitävät majaansa Helsingissä, kyse on hallituksen silmänkääntötempusta.

Jos Fimean ylijohtajan ja johtavien viranhaltijoiden virkoja joskus hoidettaisiin Kuopiossa, pahoittelen arvosteluani ja kutsun Rossin anteeksipyyntölounaalle. Kerropa Rossi milloin varaan pöydän?

Fakta on se, että aluepolitiikasta jauhavat perussuomalaiset (tai mitäpä ne nykyisin ovatkaan) ja keskusta käyttivät Fimeaa lehmänkaupoissaan. Ilmeisesti keskusta taipuu hallituksessa mihin vain, kunhan puolue saa pitää asiantuntijoiden ja kaupunkipolitiikan vastaisen maakuntamallinsa. Keskusta polkee Kuopion ja muiden keskuskaupunkien etua.

Viimeksi alue- ja väestötutkija Timo Aro piirsi aluerakenteen optimaalisen mallin.  Suomi jakaantuisi ihanteellisimmillaan 7 tai 12 maakuntaan. Soten taloudellisuusperusteet puoltaisivat jopa 5 vastuualueen mallia.

Mitään järkiperusteita ei ole 18 maakunnan mallissa. Uudenmaan maakunnassa on 1,6 miljoonaa asukasta ja Keski-Pohjanmaalla 69 000 asukasta. Tämäkö on keskustan näkemys tasa-arvoisen Suomen rakentamisesta?

Kaikissa asiantuntijoiden sote-malleissa Kuopio on yksi valtakunnan keskuspaikka. Maakuntauudistus taas murentaa Kuopion päätösvaltaa. Yhä useammille on alkanut valjeta, mitä Sipilän prosessikaaviot merkitsevät kaupunkipolitiikalle.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.