”Milloinkas olisi hevosenostoaika?”

Viikkosavon artikkeli Leena Heikkisestä 10.1.1974.

Leena ”Leni” Heikkinen ja Olavi ”Olli” Rissanen muistelevat aikaisempia haastattelujaan Viikkosavossa.

Juhlalehden kunniaksi kaivelimme vanhoja Viikkosavon lehtiarkistoja ja otimme yhteyttä pariin vuosien saatossa useampaankin kertaan esillä olleeseen kuopiolaiskasvoon. Kysyimme, muistavatko he aiempaa haastattelua ja miten elämä on sen jälkeen kuljettanut.

SAIMME kiinni Leena ”Leni” Heikkisen (pian 64), jota oli haastateltu Viikkosavoon 19-vuotiaana. Leena on edesmenneen kalakukkomestari Kyllikki Heikkisen tytär.
– Muistan tuon jutun oikein hyvin. Se tehtiin ihan siksi, että haluttiin kuulla, mitä minulle kuuluu äitini kuoleman jälkeen. Olin 16, kun äitini kuoli, ja silloin minulle jäi äidin leipomoliike ja kalakukko-kahvio.
Leena kertoo, että vuosien takainen juttu tehtiin hänen tuolloisessa kodissaan Itkonniemellä.
– Ja olemme mieheni kanssa vastikään muuttaneet hyvinkin lähelle lehtijutun paikkaa, sillä muutimme Männistöön.

LEENA sanoo, ettei ole kauankaan, kun hän viimeksi sai kuulla lehtijutusta. Jutussa hän sanoi, että serkuntytär Kirsi eli Kikka on hänelle niin tärkeä, että tälle hän ostaisi vaikka hevosen, vaikka muuten onkin tarkan markan nainen.
– Kirsi täytti äskettäin 50 vuotta ja kyseli, että milloinkas se olisi hevosenostoaika, Leena nauraa.

VUODEN 1974 jutussa Leena kertoi, että koulu ei hänellä tuolloin mennyt kovin hyvin. Hän kuitenkin haaveili vielä pääsevänsä Kopikseen, eli Kuopion kauppakouluun.
– Pääsin minä, mutta se jäi kesken. Nyt myöhemmin aikuisiällä olen lukenut kotitalousteknikoksi. Mutta ennen sitä ehti äidin leipomo mennä konkurssiin ja minulle tulla avioero. Kun valmistuin, pääsin kirjastokahvilan yrittäjäksi, missä sitten toiminkin reilut 20 vuotta.

NYT Leena elää omien sanojensa mukaan mukavaa eläke-elämää miehensä Tapio Hiltusen kanssa. Eläkkeellä hän on ollut vajaat kaksi vuotta.
– Ollessani itse ainut lapsi, haaveilin aina suurperheestä. Ja sainkin neljä lasta, sekä nyt jo lukuisia lapsenlapsia.

TOINEN haastateltavaksi poimittu kuopiolaiskasvo on 71-vuotias Olavi ”Olli” Rissanen. Vuonna 1992 Viikkosavon juttu oli otsikoitu seuraavasti, ”Olli Rissanen: KuPS:n seurajohto ei ole vuosiin ollut ajan tasalla”. Legendaarinen kuopiolaispalloilija on edelleen jalkapalloaktiivi.
– Olen ollut vuosia KuPSin aitioisäntänä ja katsonut kaikki kotipelit.

”EDUSTUSJOUKKUETTA ei ole rakennettu pitkiin aikoihin riittävän määrätietoisesti, ja kaiken huipuksi lahjakkaimmat pelaajat päästetään muualle”, Olli latasi vuonna 1992.
– No kyllähän sieltä edelleen myydään omia pois, kun Urho Nissiläkin lähti. Mutta se on kaksipiippuinen juttu. Eihän KuPS halua jarruttaakaan omien lähtemistä suuremmille areenoille.
Olli on sitä mieltä, että KuPSilla on tänä vuonna hyvä porukka kasassa.
– Minusta niinkin hyvä, että tuolla porukalla pitäisi saada parempikin tulos aikaiseksi. Nyt on hävitty liikaa häntäpään porukoille. Että ihan kuin siellä joku mättäisi, mutta kukapa sitä nyt osaisi tarkkaan sanoa mistä se on kiinni, se on monen asian summa.